Een krekelburger? Die zit vol vitamine en proteïne

Video,,Een krekelburger? Zijn jullie gek geworden?” Het idee van Sander Peltenburg en George Brandenburg roept soms heftige reacties op. Maar nu zijn ze met de krekelinnovatie uitgeroepen tot Nederlandse Student-ondernemers van 2018.

Het idee ontstond in de kroeg. Nu hebben de studenten een beginnend bedrijf. De 26-jarigen hebben volgens de jury goed nagedacht over duurzaamheid. ,,De productie van insecten in voedsel verbruikt 95 procent minder water en stoot 99 procent minder methaan uit dan rundvlees”, zegt Peltenburg. De studenten voeren de insecten met restafval van groenten, zoals broccoliblad. ,,Waarom weggooien, als de ze dieren het afval eten?”

Brandenburg ontdekte de hoge voedingswaarde in de krekels. ,, Ik ben een fanatieke sporter. Er zitten veel proteïnen, mineralen en vitaminen in de beestjes. Eigenlijk alles wat andere sporters naar binnen werken met potjes en pilletjes.”

Overtuigen

Na de Nederlandse overwinning, vliegen ze 14 april naar Toronto voor de internationale finale. De ondernemers zijn verzekerd ook die jury te overtuigen. ,,We gaan voor de winst, natuurlijk”, zegt Brandenburg.

Toch merken Peltenburg en Brandenburg dat mensen het idee ‘insecten eten’ nog eng vinden. ,,Maar dat zit tussen hun oren.” Doordat de insecten niet te herkennen zijn in de burgers, hopen ze de drempel te verlagen. ,,Er steken geen pootjes uit. Ons doel? Iedereen aan de krekels.”

Het vlees smaakt naar noten. ,,Goed voor een burger, maar als broodbeleg of in een salade kan het ook”, zegt Peltenburg. Eerst focust het tweetal zich op vlees. ,,We willen liever één product perfect, dan meerdere uitprobeersels.”

Volledig scherm
Sander Peltenburg en George Brandenburg met hun krekelburger. © Jan Kok

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. Recordhoeveelheid drugs onderschept in de Rotterdamse haven: ‘Smokkelaars voelen zich veilig’
    VIDEO

    Recordhoe­veel­heid drugs onder­schept in de Rotterdam­se haven: ‘Smokke­laars voelen zich veilig’

    Als drugssmokkelaars grote partijen verschepen, wanen zij zich onkwetsbaar. En dat is precies wat er de laatste tijd gebeurt in de Rotterdamse haven. Er zijn in 2019 opvallend veel cocaïne-transporten van meer dan 1000 kilo onderschept. Voorheen waren zulke risicovolle partijen zeldzaam. ,,Met de vangsten hebben we ze in ieder geval pijn gedaan’’, zegt officier van justitie Ernst Pols.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam