Een krekelburger? Die zit vol vitamine en proteïne
Video,,Een krekelburger? Zijn jullie gek geworden?” Het idee van Sander Peltenburg en George Brandenburg roept soms heftige reacties op. Maar nu zijn ze met de krekelinnovatie uitgeroepen tot Nederlandse Student-ondernemers van 2018.
Delen per e-mail
Het idee ontstond in de kroeg. Nu hebben de studenten een beginnend bedrijf. De 26-jarigen hebben volgens de jury goed nagedacht over duurzaamheid. ,,De productie van insecten in voedsel verbruikt 95 procent minder water en stoot 99 procent minder methaan uit dan rundvlees”, zegt Peltenburg. De studenten voeren de insecten met restafval van groenten, zoals broccoliblad. ,,Waarom weggooien, als de ze dieren het afval eten?”
Brandenburg ontdekte de hoge voedingswaarde in de krekels. ,, Ik ben een fanatieke sporter. Er zitten veel proteïnen, mineralen en vitaminen in de beestjes. Eigenlijk alles wat andere sporters naar binnen werken met potjes en pilletjes.”
Overtuigen
Na de Nederlandse overwinning, vliegen ze 14 april naar Toronto voor de internationale finale. De ondernemers zijn verzekerd ook die jury te overtuigen. ,,We gaan voor de winst, natuurlijk”, zegt Brandenburg.
Toch merken Peltenburg en Brandenburg dat mensen het idee ‘insecten eten’ nog eng vinden. ,,Maar dat zit tussen hun oren.” Doordat de insecten niet te herkennen zijn in de burgers, hopen ze de drempel te verlagen. ,,Er steken geen pootjes uit. Ons doel? Iedereen aan de krekels.”
Het vlees smaakt naar noten. ,,Goed voor een burger, maar als broodbeleg of in een salade kan het ook”, zegt Peltenburg. Eerst focust het tweetal zich op vlees. ,,We willen liever één product perfect, dan meerdere uitprobeersels.”
Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Open dagen nét even anders: achtstegroepers moeten achter de computer een schoolkeuze maken
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
VIDEO Samenvatting | FC Utrecht - Sparta
-
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
Café De Regenboog heeft ‘schijt genoeg van lockdown’ en lanceert ‘Gay Roll’
-
PREMIUM
VIDEO Gemeente door het stof in zaak zieke schoonmaker: ‘Ik geloof nog steeds dat ze me liever dood hadden gezien’
-
Lees hier het laatste coronanieuws uit de Rotterdamse regio in een paar minuten bij
-
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam