In de loop van de dag stelt Deelder zijn stemming bij met een blowtje en zijn welbekende gin-tonic. ‘Easy on the tonic’.
Volledig scherm
PREMIUM
In de loop van de dag stelt Deelder zijn stemming bij met een blowtje en zijn welbekende gin-tonic. ‘Easy on the tonic’. © Sanne Donders

Een leven lang drugs: hoe Deelder nog steeds leeft

Jawel, Jules Deelder leeft nog steeds - en dat is tevens een van de grootste raadsels van Rotterdam. Decennialange inname van alcohol, wiet, coke en vooral speed lijken Deelder niet te deren. Neerlands bekendste drugsgebruiker valt niet om. Allesbehalve dat: hij gaat nog steeds als een speer.

Quote

Maar ik nam twee van die dingen en toen liep ik te fluiten in die loods joh! Ik sjouwde alles. Verwar­mings­ele­men­ten? Geen probleem!

Hoe hij het doet? Regelmaat, kwaliteit en discipline. Dat is het beeld dat ingewijden schetsen van het drugsgebruik van Deelder. Het is geen geheim dat de amfetamine oftewel speed zijn voornaamste drijfveer is. Ook qua drugsgebruik toont Deelder zich een ras-Rotterdammer. Wordt cocaïne gezien als een typisch Amsterdamse drug, Rotterdam is altijd een speed-stad geweest. Speed is goedkoper, heeft een langere werking en geeft een meer lichamelijke kick.

In de documentaire Mijn Leven als Deelder uit 2012 vertelt hij wanneer hij voor het eerst dope gebruikte. Dat was vlak na de middelbare school, toen hij werkte als sjouwer in de loodsen van Van Gend en Loos. Zijn collega Jaap haalde plots een flesje tevoorschijn met ‘platte witte pilletjes’, die hij uit Frankrijk had meegenomen. ,,Dat was echt zwaar werk. Maar ik nam twee van die dingen en toen liep ik te fluiten in die loods joh! Ik sjouwde alles. Verwarmingselementen? Geen probleem! Voor ik het wist was de dag om. Ik dacht: dit is het!’’ Om vervolgens op typisch Deelderiaanse wijze af te sluiten: ,,Ik moet zeggen dat ik tot de dag van vandaag geen reden heb gezien om die insteek te wijzigen.’’

 1. Vroesenpark, Roel Langerakpark en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Vroesen­park, Roel Langerak­park en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Het Vroesenpark, Roel Langerakpark en het Dakpark in Rotterdam gaan vanaf vandaag 's avond en 's nachts dicht vanwege de drukte en ongeregeldheden van zaterdagavond. Tussen 21.00 tot 07.00 uur mag niemand in deze parken komen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb besloten in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb gaat de politie controleren of de toegangsverboden niet worden overtreden.
 2. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, reageren oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam