Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

‘Een lokaal quotum voor statushouders suggereert dat we mensen die vluchten voor oorlog moeten weren’

opinieHet pleidooi van VVD-wethouder Bert Wijbenga voor een vluchtelingen-quotum valt slecht bij coalitiepartner D66. ‘Holle rechtse retoriek’, zeggen de D66-raadsleden Nadia Arsieni en Chantal Zeegers.

Een lokaal quotum voor statushouders, daar is de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga (VVD) voorstander van, vertelde hij deze week aan wie het maar wilde horen. D66 neemt daar absoluut afstand van. Het praten over statushouders als een last is stigmatiserend en geeft een vertekend beeld van de werkelijkheid. Door dit college worden juist uitstekende resultaten bereikt op het gebied van inburgering. Het is ontzettend zonde dat daar nu geen haan naar kraait.

Blijkbaar was profiel maken op dit thema hoognodig. Een negatieve benadering levert nu eenmaal meer publiciteit op dan een positief verhaal. Maar het is holle rechtse retoriek. Het noemen van een quotum is compleet willekeurig en hypothetisch. Wijbenga vindt een promille 'mooi' klinken. Dus in plaats van een verhaal over de uitvoering, de obstakels en de mogelijke oplossingen bij inburgering, kiest hij voor een negatief verhaal over het beperken van immigratie.

Quote

Wat dit precies betekent en wat de consequen­ties zijn, blijft in dit soort betogen altijd onduide­lijk.

D66 vindt het een volstrekt onacceptabele invalshoek. Het doet sterk denken aan de metafoor van Leefbaar Rotterdam waarbij de stad ooit een spons werd genoemd die vol zit. Een quotum suggereert dat we mensen die vluchten voor oorlog moeten weren, zodra het plafond is bereikt. Wat dit precies betekent en wat de consequenties zijn, blijft in dit soort betogen altijd onduidelijk. Maar ondertussen wordt de toon wel gezet. En dit gaat gepaard met vage uitspraken over de druk op onze voorzieningen. Zonder enige onderbouwing. Holle vaten klinken het hardst.

Natuurlijk gaat inburgering niet vanzelf. Dat vergt inspanningen. Nieuwkomers moeten allereerst de taal leren, maar ook meteen participeren in de samenleving. Hier profiteren zij zelf van en de samenleving ook. Juist in Rotterdam boeken we momenteel successen met een vorm van inburgering waarbij participatie centraal staat. Zodat statushouders ook een netwerk opbouwen en beter Nederlands leren. Taal leer je niet uit een boekje, maar moet je oefenen in de praktijk.

Resultaten

Op initiatief van D66 worden daarom de geïntegreerde duale inburgeringstrajecten uitgebreid, waarbij werkgevers, ROC's, taalaanbieders en de gemeente zorgen voor een combinatie van inburgering, scholing en werk. Statushouders krijgen taalles en bijscholing op de werkvloer en kunnen daar meteen aan de slag. En de resultaten liegen er niet om. De uitstroom uit de bijstand is enorm: maar liefst 80 procent van de statushouders gaat aan het werk! De investeringen worden volledig terugverdiend. Zo worden binnen twee jaar 430 mensen naar de bouw, zorg, techniek en logistiek geleid, waar een schreeuwend tekort is aan vakmensen.

Quote

Zo worden binnen twee jaar 430 mensen naar de bouw, zorg, techniek en logistiek geleid, waar een schreeu­wend tekort is aan vakmensen.

Dat is nou een quotum waar we echt iets aan hebben. Voor een succesvolle inburgering van nieuwkomers in de Rotterdamse samenleving. D66 wil die ambitie nog hoger neerleggen, op bijvoorbeeld elk jaar 640 statushouders aan het werk. Omdat een promille zo mooi klinkt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam