Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie. © Harmen De Jong

Eén op de vijf kinderen lijdt al op jonge leeftijd aan gehoorverlies

Bijna één op de vijf kinderen lijdt al op jonge leeftijd aan gehoorverlies. Dat blijkt uit het grootste hooronderzoek in Nederland ooit onder 5000 Rotterdamse kinderen tussen de 9 en 11 jaar oud. Bij de kinderen bij wie het verlies permanent is, zien de onderzoekers een relatie met het vaak hebben van een oorontsteking.

Quote

Het probleem is dusdanig groot, dat het reden is nu verder te kijken waaraan het ligt

onderzoeker Carlijn Le Clercq

,,Het probleem is dusdanig groot, dat het reden is nu verder te kijken waaraan het ligt. Misschien dat we gehoorverlies in de toekomst dan kunnen voorkomen’’, zegt onderzoeker Carlijn Le Clercq. Een deel van de kinderen had simpelweg een verkoudheid of een oorontsteking, waardoor zij waarschijnlijk maar even wat minder goed hoorden. Maar bij 8 procent is het verlies van minstens 15 decibel onomkeerbaar. 

Het was al langer bekend dat een kleine groep kinderen wordt geboren met gehoorverlies, maar het lijkt er nu op dat een veel grotere groep al op jonge leeftijd blijvend gehoorverlies oploopt. ,,Dat aantal is alarmerend groot’’, zegt de onderzoeker. Want al merken de meeste kinderen nog niets van deze gehoorschade ‘het kan toch al nadelen hebben’. 

,,Bijvoorbeeld op school of bij de ontwikkeling. En de kans is groter dat je eerder serieuze klachten krijgt als je al op jonge leeftijd aan gehoorverlies lijdt. Bovendien, deze kinderen wacht nog de puberteit, waarin zij mogelijk gehoorschade oplopen door harde muziek in de disco of op muziekfestivals.’’

Zwangerschap

Het onderzoek is onderdeel van Generation R van het Erasmus MC, waarbij duizenden kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de jonge volwassenheid worden gevolgd. Dit gehooronderzoek is aanleiding voor vele verdere studies. ,,We gaan nu verder onderzoek doen naar de oorzaken en volgen hoe het gehoor zich verder ontwikkelt,’’ vertelt Le Clercq.

Ook loopt er onderzoek naar het ontstaan van oorontstekingen, één van de meest voorkomende infectieziekten bij kinderen en reden voor vele doktersbezoeken. Als het veelvuldig hebben van deze ontstekingen gehoorverlies tot gevolg heeft, dan is het zaak te voorkomen dat deze ontstaan of de behandeling beter te maken. 

Maar dat is nog niet eenvoudig, stelt Le Clercq. ,,Collega-onderzoeker Gijs van Ingen heeft ontdekt dat het krijgen van oorontstekingen op jonge leeftijd mede erfelijk bepaald is. Dat geeft een aanknopingspunt, maar we weten nog niet de exacte oorzaak wat het voorkomen lastig maakt.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam