Volledig scherm
In Rotterdam leeft bijna één op de vijf kinderen in armoede. © ANP

Eén op de vijf Rotterdamse kinderen is arm

Bijna één op de vijf kinderen in Rotterdam leeft in armoede. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport.

In 2015 betrof het iets meer dan 18 procent van alle Rotterdamse kinderen. Het Verwey-Jonker Instituut, dat het onderzoek samen met onder meer Defence for Children uitvoert, heeft het dan over kinderen – 0 tot en met 17 jaar – die leven in gezinnen met een bijstandsuitkering, eventueel aangevuld met bijzondere bijstand.

De situatie is ten opzichte van 2014 overigens wel licht verbeterd. Het verschil met 2013 – 17,80 procent – is echter groot.

Dat geldt eveneens voor het gat met de nummer twee op de lijst, Heerlen. De Limburgse gemeente wisselde in 2015 van plek met Amsterdam, dat nu op nummer drie staat met 13,86 procent. In Heerlen leeft gaat het om iets meer dan 14 procent van de jeugd.

Op provinciaal niveau staat Zuid-Holland met 8,76 procent (2015) bovenaan. Groningen volgt met 8,47 procent. In beide provincies is de situatie al jaren vergelijkbaar, zo melden de onderzoekers.

  1. Marktkooplui vrezen songfestivaldorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’
    PREMIUM

    Marktkoop­lui vrezen songfesti­val­dorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’

    De marktkooplieden van de weekmarkt op de Binnenrotte maken zich grote zorgen over de komst van een Eurovision Village. Vertegenwoordigers van de ondernemers werden vandaag bijgepraat door de directie van de Rotterdamse songfestivalorganisatie. ,,Daar hoorden we dat we geen drie, maar vijf marktdagen zullen missen’’, zegt secretaris Laurenz van der Burg van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam