Volledig scherm
PREMIUM
Puck van der Land op de Schoebroekselaan, waar het Kinderhuis was gevestigd. © Sanne Donders

Een woongroep vol nachtmerries

interviewZe woonde in de jaren 80 in een commune in Rotterdam. Het waren tien tropenjaren vol marxisme, vrije seks en opvoedingsexperimenten, maar ook een politie-inval en ontzetting uit de ouderlijke macht. Puck van der Land schreef er een openhartig boek over.

Volledig scherm
Tekening die Puck van der Land aanvankelijk als boekomslag had willen gebruiken. © Puck van der Land

Ze is een babyboomer pur sang. In haar jonge jaren kwam ze in opstand tegen de burgerlijke moraal en de gevestigde orde en liftte mee op de golf van ontkerkelijking, ontzuiling en vrije seks. Het verhaal van Puck van der Land (70) is alleen een stuk extremer dan dat van haar generatiegenoten. Vandaar dat Uitgeverij Aspekt wel brood zag in een boek. ,,Weet je wat de uitgever tegen me zei nadat hij mijn verhaal had gelezen? 'U bent een ondeugende mevrouw.' Ha!''

Haar wieg stond in Rotterdam-Zuid, een rood nest met vier kinderen waarin vader zich wist op te werken van arbeider tot leidinggevende. Een hecht koppel vormden haar ouders niet, de ruzies lagen altijd op de loer en zorgden voor een beklemmende sfeer. Dus ja, toen ze op 22-jarige leeftijd trouwde, was dat vooral een vlucht uit haar ouderlijk huis.

Omdat het niet de bedoeling was dat een arbeidersdochter naar de hbs ging, deed ze een secretaresseopleiding. Het bracht haar bij de TU Delft, waar ze jarenlang werkte. ,,Maar op een gegeven moment was ik het zat om tikpoes te zijn en ben ik in Rotterdam naar de Sociale Academie gegaan voor een opleiding maatschappelijk werk.''

Relatie
Daar kwam Van der Land in contact met de marxistisch-leninistische Kommunistiese Eenheidsbeweging Nederland (KENml) en leerde ze Casper - een gefingeerde naam die ze in het boek voor hem gebruikt - kennen. Hij was een van de jonge docenten, leuk om te zien, welbespraakt en vol communistische idealen. Van der Land hing aan zijn lippen. Een relatie volgde, evenals een nieuw huwelijk en twee kinderen.

Nadat de KENml, die vanwege grote havenstakingen zijn basis had in Rotterdam, tevergeefs had geprobeerd om in de Tweede Kamer te komen, trok de partij zich terug en ontstonden woongroepen rond al bestaande huizen met KEN-leden. Casper nam het initiatief voor een campagne voor vrije seksualiteit. Vaste relaties en exclusieve banden tussen ouders en kinderen werden taboe verklaard. In vergaderingen werd bedisseld wie bij wie zou slapen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam