Een zaak beginnen in tijden van corona? Deze Rotterdamse horecadieren durven het aan
Uitbreiden, verbouwen. Een gloednieuwe zaak open. Het zijn niet echt bezigheden waar veel horecaondernemers in deze tijd hun energie in durven te steken. En toch is dat precies waar de Rotterdammers Paul Posse en Loesje Tieleman mee bezig zijn.
Hoe verschillend deze twee horecadieren ook zijn, beiden zijn hun vrienden enorm dankbaar voor alle hulp die zij boden en bieden bij het verbouwen. ,,Natuurlijk scheelt dat geld, maar het is ook zo fijn om samen te werken aan iets nieuws. Aan de toekomst. Want voor heel veel mensen lijkt de tijd nu praktisch stil te staan’’, legt Tieleman uit. Zij is direct naast haar geprezen petit restaurant Louise en wijnbar Louise Bar à Vins in het Scheepvaartkwartier druk met de vervolmaking van Louise Petit-Déjeuner
Kluswerk
Zelf doen ze ook het nodige kluswerk. Zo zaagde Posse al bergen houten vierkantjes voor de 3D tegelmuren van zijn nieuwe uitdaging Eaux. Gelegen aan de rivier tussen de woonwijken Lloydkwartier en Schiemond in; vlakbij bedrijfsverzamelgebouw De Kroon en de Culture Campsite ook.
Alleen door lean and mean te zijn overleef ik nu
,,Eigenlijk zocht ik iets groters dan dit restaurant’’, legt Posse uit. Niet héél vreemd, want de man die naast een horecacarrière ook een mooie loopbaan als fotograaf kent, runde eerder in de Fenixloods op Katendrecht een 800 vierkante meter grote brasserie annex tweedehandswinkel en galerie. Maar hij viel nu eenmaal voor de plek, die hij omschrijft als ‘unusual suspect’ en ‘niet aangeharkt maar wel fijn’. Plus dat hij wildenthousiast is over de terrasmogelijkheden.
Terras aan water
,,Hier tegen de gevel aan kunnen zo’n 45 mensen terecht, binnen 38. Onder normale omstandigheden bedoel ik dan – niet volgens de 1,5 meter coronaregel. En op de hoek aan het water hebben we ook een terras. Daar kunnen zo’n 60 mensen een plekje vinden.’’ Het is de bedoeling dat op dit hoekterras een mobiele keuken komt, want daar zal ‘losser en rauwer’ worden gekookt dan binnen, waar de keuken een mix is van Franse, Baskische en Catalaanse lekkernijen.
Daarbij is Posse bezig met nóg een nieuwe gelegenheid, genaamd Yard. Aan de Oude Haven in het centrum. Maar omdat de vergunningenmolen daarvoor nog draait, wil hij daar nu niet te veel over kwijt. Om het allemaal aan te kunnen, stootte hij afgelopen herfst wel de in januari 2020 geopende Petit Posse op de Kaap af. ,,De plek bleek toch niet zó en het grootste deel van het jaar waren we verplicht dicht. Alleen door lean and mean te zijn overleef ik nu.’’
Ook Loesje Tieleman belandde vrij spontaan in een verbouwing annex uitbreiding. Toen naast haar Kapper aan de Maas het pand leegruimde, vroeg ze de huurbaas of ze er tijdelijk wat spullen mocht stallen. ,,Dat mocht, maar hij vertelde me ook dat er een horecabestemming op die ruimte zit. En tsja, het huis van de buurman komt maar één keer te koop...’’
Ze hapte toe. ,,Dan kijk je hoe het vóór corona ging. In weekends moesten we met enige regelmaat ‘nee’ verkopen aan mensen. Tijdens de lockdown draaien we een petit marché met fijne Franse producten en dat slaat aan. Dat samen maakt dat ik het aandurf.’’
Áls er ergens in maart weer wat kan in de horeca, zijn wij er klaar voor
Tieleman grinnikt. Als de nieuwe ontbijt- en lunchloot straks kan starten, is dit stukje Veerhaven het grootste deel van de dag in bedrijf. ,,Ga maar na, we willen met Petit-Déjeuner om 08.00 of 09.00 uur open en als dat sluit, draaien de bar en het restaurant. Waarbij de wijnbar dan om 01.00 uur ’s nachts sluit, op vrijdag en zaterdag nog een uur later zelfs.’’
Wanneer ze de opening vieren, kan uiteraard geen van beiden zeggen. Posse lijkt het liefst te beginnen als gasten ook buiten kunnen zitten op het opgeknapte terras – ‘vanwege het complete plaatje’ – maar als het kabinet de horeca eerder meer ruimte geeft, ontvangt hij de gasten met open armen. Tieleman streeft er sowieso naar om begin deze maand alles af te hebben. ,,Áls er dan weer wat kan in de horeca, zijn wij er klaar voor.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Opschudding in Wildersbolwerk Nissewaard: raadslid vlucht na bedreigingen naar het buitenland
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
In coronatijden een horecazaak overnemen: Iris en Jan zijn nu eigenaar van Beachclub Project 7
In coronatijden een horecazaak overnemen? Iris Wulffraat en Jan Wouters van het Rotterdamse eetcafé Opa en de Bierboutique durfden het aan. Ze werden eigenaar van Beachclub Project 7 bij de Zevenhuizerplas. ,,Op je rug liggen of vechten? Dan wordt het vechten!’’
-
PREMIUM
Rotterdam zit massaal met een drankje in de zon, maar de terrassen blijven leeg: ‘Heel frustrerend’
Het is een zonovergoten weekend in Rotterdam en de terrassen zijn leeg. Maar náást de afgesloten tafels en stoelen wemelt het van de gezelligheidszoekers. ,,Je zit daar heerlijk, maar frustrerend is het wel.” -
PREMIUM
Hier slaan ze Parkinson van zich af: ‘Elke keer als ik hier ben geweest, ga ik opgeknapt weg’
-
PREMIUM
Bouwer van grootste schip ter wereld vecht midden in de stad tegen plastic soep: ‘Dit is zuiver idealisme’
Als offshorebedrijf Allseas iets bouwt, is het meestal niet te missen: denk aan de Pioneering Spirit, het grootste schip ter wereld. Maar een van hun laatste vindingen zie je makkelijk over het hoofd. Een plasticvanger, aan de voet van de Erasmusbrug in Rotterdam.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam