Volledig scherm
© Marco de Swart

Eenzame ouderen koken Hollandse pot voor studenten

Zoals oma het maakt, smaakt het nergens. Maar veel ouderen hebben niemand meer om gehaktballen voor te draaien. Rotterdamse studenten beginnen daarom restaurant Oma's Pop-up, waar eenzame senioren de koks zijn. ,,Voor mezelf koken is lang zo leuk niet.''

Volledig scherm
© Marco de Swart
Quote

,,Eet je wel genoeg, knul? Moet ik nog een balletje voor je pakken?"

An Hendriks

Laat het maken van stamppot maar over aan de 80-jarige An Hendriks. Straks stappen dertig dinergasten de Rotterdamse kookstudio binnen en zij staat al uren achter het fornuis te glunderen. Voor zichzelf schilt ze niet meer fluitend de piepers, voor een ander begint ze er het liefst 's morgens al mee.

An is een van de ouderen die in de keuken staan bij Oma's Pop-up, een vooralsnog tijdelijk restaurant in Rotterdam dat als schoolopdracht is gestart door zes studenten commerciële economie. Didy de Kraay (19): ,,We willen niet net als zoveel anderen een handel in goedkope telefoonopladers uit China starten. We willen iets betekenen voor een ander. De ouderen hebben hier een leuke dag en doen hopelijk ook nieuwe contacten op."

Lege stoel
De studenten richten zich - voorlopig op zaterdagen maar bij succes vaker en ook in andere steden - op ouderen met behoefte aan contact en die zijn er genoeg in een stad waar meer dan de helft van de 65-plussers zegt eenzaam te zijn. En hoewel oma's als geen ander weten hoe tuinbonen het best gedopt worden en snijbonen het snelst versneden, vergaat hun het plezier in koken als ze jarenlang naar een lege stoel aan tafel kijken.

De echtgenoot van An overleed 20 jaar geleden. ,,Sindsdien zit ik om kwart voor zes in mijn eentje met mijn prakkie op schoot voor de televisie. Na een paar happen zit ik vol, zonder dat ik er iets van heb geproefd."

Het liefst kookt ze voor anderen, zoals vanavond. ,,Ik ben een gezelschapsmens, maar wie moet ik uitnodigen? Alleen op woensdag komt mijn kleinzoon en dan vind ik het weer heerlijk om te koken."

Boerenverstand
Het menu bestaat uit typische oma-gerechten. Met een culinaire twist, zodat koks én studenten nog iets bijleren van kookjuf Louise Princen. Vooraf is er tuinbonen-erwtenpaté met katenspek op zuurdesembrood, als hoofdgerecht gehaktballen en stamppot met verse kruiden en Rotterdamse bluf van wijnsiroop toe.

Het maken van gehaktballen is de populairste taak; Daniel (61) en Hennie (83) zijn de gelukkigen. De goedbedoelde tips van de juf - 'ei en beschuit door het gehakt zodat de ballen binden' - komen nauwelijks aan. Hoeveel gram peterselie er in moet? Het zal Hennie worst wezen, ze vaart op boerenverstand. Dertig stuks, van 100 gram elk. ,,Voor mijn man en dochters maakte ik ze vroeger wat groter," lacht ze.

Student Arthur van der Leer dekt de tafel voor de eerste gasten. ,,Ik vind het wel spannend, de ouderen zijn zo uitgelaten dat ik hoop dat ze niet in slaap vallen voor het hoofdgerecht." Maar dat doen ze niet. An en Hennie schuiven trots aan tafel tussen 'hun' hongerige gasten. ,,Eet je wel genoeg, knul? Moet ik nog een balletje voor je pakken?"

Volledig scherm
© Marco de Swart

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
9471 stemmen