Volledig scherm
Joost Eerdmans wil een huisdierverbod instellen voor baasjes die hun viervoeters mishandelen of verwaarlozen. © ANP

Eerdmans pleit voor levenslang verbod op huisdier

Rotterdamse baasjes die hun viervoeters mishandelen of verwaarlozen, hebben hun rechten op een huisdier voor altijd verspeeld. Dat vindt Joost Eerdmans (dierenwelzijn, Leefbaar). Samen met de drie andere grote steden (Amsterdam, Utrecht en Den Haag) wil hij met het rijk in overleg om dit huisdierverbod in te voeren.

„Neem dat gezin waar vorige week 27 verwaarloosde dieren werden aangetroffen’’, zegt Eerdmans. „Zo’n situatie schreeuwt om een houdverbod.’’ Of bij een dierenwinkel zoals De Rimboe, waar dieren werden verwaarloosd, stelt Eerdmans. „Een gemeente moet dan sneller op de rem kunnen trappen.’’

Quote

Een gezin met 27 verwaar­loos­de dieren. Dat schreeuwt om een houdverbod

Joost Eerdmans

Nu kunnen gemeenten het houden van dieren nog niet verbieden. „Een rechter kan bijvoorbeeld na een mishandeling van een dier, behalve een boete, ook een tijdelijk houdverbod opleggen’’, weet Eerdmans. „Maar als iemand zich weer goed gedraagt, mag hij of zij weer een huisdier nemen.’’

De wethouder dierenwelzijn is het daar niet mee eens. „Wie zijn dier mishandelt, of verwaarloost, heeft het recht op dieren verspeeld. Hij of zij mag dan niet nogmaals een poging wagen.’’

Daarnaast wil Eerdmans dat de gemeente zelf de bevoegdheid krijgt om zo’n huisdierenverbod af te kondigen. „Door de burgemeester. Die kan nu bijvoorbeeld ook een wijkverbod opleggen, of een huis sluiten in verband met de opiumwet.’’ Om te zorgen dat de mogelijkheid hiervoor bij de gemeente komt te liggen, wil hij binnenkort samen met de wethouders van de drie andere grote steden, een brief naar de minister sturen.

Overigens is bij de verwaarlozing van dieren niet altijd sprake van kwade opzet, merkt Eerdmans op. „Soms is het onmacht. We zien het soms bij ouderen die zichzelf en hun huishouden verwaarlozen. Soms lopen in hun woning dan ook nog twaalf verwaarloosde katten rond. In dit soort schrijnende gevallen, neem je met een houdverbod iemand tegen zichzelf in bescherming.’’

Muilkorf

Vandaag stuurt Eerdmans de Eindrapportage Nota Dierenwelzijn naar de raad. Het houdverbod is een van de zaken die volgens hem nodig is om het welzijn van dieren in Rotterdam verder te verbeteren.

Een van de resultaten die de afgelopen vier jaar gerealiseerd zijn, is het meldpunt voor agressieve honden dat eind vorig jaar is ingesteld. Inmiddels zijn 44 meldingen binnengekomen over mogelijke bijtgrage viervoeters. Voor zes honden is de gemeente bezig hen te verplichten een muilkorf te dragen. „De muilkorf mag er pas weer af als de hond en zijn baas succesvol een gedragscursus hebben doorlopen’’, zegt Eerdmans.

Ook wordt er door ambtenaren minder vlees gegeten in de bedrijfskantines. Iedere eerste dinsdag van de maand is ‘More than meat-Tuesday’. Er staan dan meer vegetarische gerechten op het menu. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiedenis bloot

    Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiede­nis bloot

    ‘Uw adres is Het Wonder’. Op de Noordmolenstraat in Rotterdam-Noord kwam na een verbouwing van een pand deze oude reclame tevoorschijn. Het Stadsarchief Rotterdam dook de archieven in en ontdekte het treurige verhaal achter manufacturenwinkel Het Wonder. De zaak was van Israël Levi de Winter. Hij stierf in september 1942 op 33-jarige leeftijd in Auschwitz. Ook zijn vrouw en dochtertje van nog maar 5 jaar overleefden de gruwelijkheden niet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam