Eerste beelden Rambam: undercover bij ontgroeningen

VIDEOHet tv-programma Rambam heeft donderdagavond laten zien hoe het eraan toe gaat bij de ontgroening van het Rotterdamse studentencorps. ‘Walgelijk’, noemt de rector van de Erasmus Universiteit het getoonde gedrag. Al blijkt inmiddels niet álles te kloppen.

In de aflevering van het tv-programma gaan twee jongeren undercover tijdens de ontgroening in Rotterdam. Ene Jos doet zich voor als aspirant-lid van de mannelijke tak van het RSC/RVSV en ene Anne gaat bij de vrouwelijke tak van het onlangs gefuseerde corps.

Na vijf dagen houdt Anne het voor gezien. Niet omdat ze zoveel werd uitgescholden voor ‘kutfeut’, maar omdat ze zich té veel dreigde te hechten aan de studentenvereniging. ,,Als ik langer blijf, wordt het moeilijk om weg te gaan”, zegt ze in de uitzending. ,,Ik vind het oprecht leuk met al die andere meiden.”

Anne vond de ontgroening bij de vrouwen ‘niet heel heftig’ maar ving wel een glimp op van hoe het er bij de mannen aan toe ging. Met een verstopt cameraatje filmde ze hoe jongens stoom afbliezen van alle verbale en fysieke agressie.

Quote

Zodra je íets fout deed werd je aan je kraag gesleurd

Jos

Undercover-feut Jos, die géén camera bij zich droeg, haakte pas vlak voor het einde van de ontgroening af bij het Rotterdamse corps. Hij liep op dat moment mank. Hij deelt zijn ervaring: ,,Zodra je íets fout deed – iemand aankeek, bijvoorbeeld – werd je aan je kraag gesleurd. ‘Kun je wel, vuile kutfeut!’.” Jos zegt dat hij naakt in de kou moest staan, in de rij voor de douche. En hoe de ‘stomdronken bijstand’ (ontgroeningscommissie, red.) de jongens dwong om elkaars billen te checken op teken.

Geweld

In de uitzending van Rambam vertelt hij ook over een aspirant-lid dat na een klap in zijn gezicht tegen een paal zou zijn gevallen. De ontgroeningscommissie zou nog een minuut tegen hem hebben geschreeuwd terwijl hij al buiten bewustzijn was (‘walgelijk’, noemt de rector magnificus van de universiteit dat gedrag, na het zien van de uitzending). De jongen zou per ambulance naar het ziekenhuis zijn vervoerd en zich later weer bij de andere feuten hebben gevoegd, voorzien van een fiks hoofdverband en hechtingen. Undercover-feut Jos claimt die jongen met het verband te hebben gesproken. ,,Hij zei dat-ie echt out was en vanaf het moment dat het gebeurde niks meer wist.”

De vereniging en de universiteit waren niet van plan om dit met de buitenwereld te delen. ,,Wij hebben hier geen Groningse toestanden, het spijt me voor je”, zei een persvoorlichter van de Erasmus Universiteit tegen Rambam, na herhaaldelijk ontkennen dat er een incident had plaatsgevonden.

Klacht

Toen de undercover-feut Jos zich meldde bij het bestuur van RSC/RVSV, werd hem ontraden om een klacht in te dienen over het incident. ,,Uiteindelijk betekent het dat wij daar problemen mee krijgen”, zegt een vrouwelijk bestuurslid tegen hem, zo is te zien in stiekem opgenomen beelden. Zij gaf vlak daarvoor toe dat de ontgroening wat haar betreft ‘vaak te ver gaat bij de mannen’.

Volgens het bestuurslid raakte die ene jongen bewusteloos na het opdrukken, volgens de later gegeven officiële verklaring van het corps verloor hij zijn bewustzijn door ‘een combinatie van stress en vermoeidheid’. De redactie van Rambam zegt dat de hoofdwond wordt ‘verzwegen’.

Inmiddels wordt duidelijk hoe dit kan. ,,In het verhaal van Rambam worden van twee jongens één persoon gemaakt”, zegt de Rotterdamse student Maxime Guinchard tegen het AD. Híj was namelijk degene die met verband om zijn hoofd meedeed aan de ontgroening, maar hij was níet degene die buitenwesten raakte. 

,,Ik ben vóór de ontgroening door een ruit gevallen en daar hield ik een hoofdwond aan over. Om te voorkomen dat mijn hechtingen gingen ontsteken, had ik er een verband omheen.” Hij wil dat de juiste feiten op tafel liggen. ,,Dat doe ik niet om het corps te beschermen want ik ben inmiddels zelf geen lid meer.” Hij herkent de geschetste misstanden niet. ,,Ik vond de ontgroening wel meevallen. Ik ben om andere, persoonlijke reden afgehaakt.”

Inmiddels heeft de Erasmus Universiteit de banden met RSC/RVSC verbroken. De studentenvereniging kondigt een ‘extreme cultuurverandering’ aan. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

Volledig scherm
© Videostill

In samenwerking met indebuurt Rotterdam