Het gele is het het bloedplasma dat als medicijn wordt getest. De donor krijgt de eigen bloedcellen weer terug.
Volledig scherm
Het gele is het het bloedplasma dat als medicijn wordt getest. De donor krijgt de eigen bloedcellen weer terug. © ANP

Eerste coronapatiënten in Rotterdam krijgen plasma met antistoffen in hoop dat dit gezochte medicijn is

De eerste coronapatiënten in het Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis krijgen deze week plasma met antistoffen toegediend, in de hoop dat deze behandeling helpt om sneller te herstellen van het coronavirus. Het plasma komt van patiënten die net genezen zijn. Op een oproep reageerden honderden ex-coronazieken.

De eerste donoren zijn al bij bloedbank Sanquin langsgekomen om hun plasma te doneren. Internist-infectioloog Bart Rijnders gaat nu met zijn collega kijken of het plasma met antistoffen van hen geschikt kan zijn als geneesmiddel. Bij mensen is dat nog niet zeker, maar heel recent onderzoek in het Erasmus MC laat zien dat apen antistoffen maken die het virus uitschakelen. 

De eerste patiënten in het Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis, zowel op de ic als op de verpleegafdeling, zullen deze week al het plasma krijgen. Het zal enige tijd duren voor de onderzoekers kunnen stellen dat het daadwerkelijk helpt. Vooralsnog is er geen medicijn tegen het coronavirus, dat tijdens de pandemie wereldwijd al vele slachtoffers heeft gemaakt.

Duizend mails

Ruim duizend aanmeldingen kwamen dit weekeinde binnen per mail, in tegenstelling tot wat het Erasmus MC eerder zei kunnen ook vrouwen deelnemen. De vraag is of iedereen daadwerkelijk mee kan doen aan het onderzoek, omdat de donoren moeten bewijzen dat zij daadwerkelijk positief getest zijn op corona.  Een apparaat scheidt bij het doneren de bloedcellen van het plasma. De bloedcellen komen weer terug in het lichaam.

Plasma dat op de juiste manier is afgenomen en toegediend zou een veilige behandelmethode zijn, zo stelde Rijnders eerder. Het is vergelijkbaar met een bloedtransfusie, want het plasma is een onderdeel van je bloed. Maar dan wel met antistoffen tegen het virus dat de patiënt zo ziek maakt. Belangrijk is echter dat een patiënt plasma van de eigen bloedgroep krijgt, daarom is nog niet duidelijk hoeveel patiënten deze week hun eerste transfusie krijgen. Ook komt er een controlegroep

Tweede onderzoek

Naast de hulp bij het afnemen van het plasma voor het onderzoek van het Erasmus MC is bloedbank Sanquin ook bezig met een eigen onderzoek, dat vermoedelijk volgende week zal starten. Mogelijk is dat ook bij Rotterdamse ziekenhuizen. Ex-coronapatiënten, die twee weken zijn genezen en een positieve test hebben, zijn landelijk aangespoord hiervoor te doneren.

Een tweede onderzoek van de Nederlandse ziekenhuizen, dat Sanquin ondersteunt, zal alleen draaien om coronapatiënten op verpleegafdelingen in ziekenhuizen. De vraag is of met hulp van de antistoffen de ziekte milder kan verlopen, zodat een opname op de intensive care kan worden voorkomen. Juist de ic’s raken vol, ook in de Rotterdamse regio. Het plasma dat overal in Nederland wordt gegeven, kan echter ook bij het Rotterdamse onderzoek worden gebruikt.

Ingevroren

Plasma wordt na donatie direct ingevroren en is jarenlang te bewaren. ,,Maar kijkend naar de situatie waar we nu inzetten, verwachten we dat het binnen 2 dagen na donatie wordt ingezet voor onderzoek’’, zegt een woordvoerder van Sanquin.

Sanquin stelt ook op basis van donoren een inschatting te kunnen maken hoeveel mensen al corona hebben gehad en mogelijk immuun zijn, ook al zijn zij niet getest. Wie bloed geeft, krijgt dat echter niet te horen. ,,De testen die er nu zijn, zijn niet betrouwbaar genoeg.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam