Volledig scherm
© ANP

Eerste experiment met filehandel 'veelbelovend'

Het eerste experiment met verhandelbare verkeersrechten in Rotterdam is veelbelovend. Dat concluderen de Vrije Universiteit en filebestrijdingsorganisatie Verkeersonderneming. Eind vorig jaar lieten zij automobilisten virtueel handelen in rechten. De resultaten zijn nu bekend.

Het systeem van verhandelbare verkeersrechten is een mix van een spitsmijdenbeloningsproject en rekeningrijden. Het idee is dat forensen geld verdienen als zij hun rit in de spits verkopen aan andere weggebruikers. Andersom moeten spitsrijders de wegblijvers betalen. De hoogte van de prijs voor een autorit op een bepaald tijdstip hangt af van de te verwachten verkeersdrukte. De filehandel tussen forensen gebeurt op een website en met een app op de mobiele telefoon. Met diezelfde app is te controleren of de forensen zich aan de gekochte reistijden houden.

Onderzoeken

In het eerste experiment draaide het overigens niet om verkeersrechten, maar om virtuele parkeerrechten. Het doel was om te onderzoeken hoe mensen reageren op het mechanisme van verhandelbare rechten. Daarbij kregen de deelnemers een startbudget plus 6 parkeerrechten. Het experiment duurde twee weken. 64 mensen deden beide weken mee. De Vrije Universiteit had berekend dat als de deelnemers het spel optimaal speelden zij per week rond de 10 euro konden overhouden. Gemiddeld hielden de deelnemers na de eerste week 7,38 euro over en na de tweede week 8,40 euro. Dat was volgens de verwachting van de onderzoekers.

Volgens de Vrije Universiteit geven deze resultaten aan dat het instrument werkt zoals bedoeld. Nu wil de universiteit de komende jaren in het echt verder experimenteren met U-smile, zoals het project rond verhandelbare verkeersrechten is gedoopt.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam