Eerste strijd Slag bij Vlaardingen gestreden

videoVlaardingen is het hele weekeinde in de ban van de Slag bij Vlaardingen in 1018. Omdat de veldslag tussen het Vlaardingse boerenleger van Graaf Dirk III en het keizerlijke leger van Hendrik II duizend jaar geleden plaatsvond, wordt deze slag opnieuw nagespeeld in de Broekpolder. Bij beide opvoeringen vandaag kwam zo'n 7000 man publiek opdraven.

Rolf Eijgenraam on Twitter

Het ging er pittig aan toe tijdens het naspelen van de Slag bij Vlaardingen. #vlaardingen1018 #vlaardingen https://t.co/rIH8V1piqK

Zo'n 500 re-enactors spelen de veldslag na, die het startschot gaf voor het stichten van de stad Vlaardingen en later de provincie Holland. Vandaag hebben zij twee opvoeringen gegeven, morgen doen zij dat nogmaals. Een om 12.30 en een om 15.30 uur.

Voor geschiedkundige en stuwende kracht achter achter het feestjaar Kees Nieuwenhuijsen kan het al niet meer stuk. ,,Je merkt nu echt dat het leeft onder de Vlaardingers, en daar ging het om", aldus Nieuwenhuijsen. ,,Als je ziet hoeveel mensen er komen op dagen zegt dat al dat het een groot succes is."

Zelf stond Kees Nieuwenhuijsen ook met zwaard, schild en helm op het slagveld om de slag na te spelen. ,,Ik vond het goed gaan We hebben gisteren hier al een paar keer gerepeteerd, om het verhaal zo waarheidsgetrouw mogelijk te vertellen. Misschien dat we vanavond nog even overleggen en de puntjes op de i zetten."

Volledig scherm
Burgemeester Annemiek Jetten en geschiedkundige Kees Nieuwenhuijsen bij de viering van de Slag bij Vlaardingen. © Rolf Eijgenraam
Volledig scherm
De Slag bij Vlaardingen nagespeeld. © Rolf Eijgenraam

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de regio Waterweg? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam