Volledig scherm
Vandaag zijn de eerste testen met de nieuwe zelfrijdende Parkshuttle gedaan. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Eerste testen met nieuwe zelfrijdende Parkshuttle

De nieuwe Parkshuttle is vandaag bij bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel voor het eerst getest. Uiteindelijk moet het zelfrijdende voertuig ook op de openbare weg komen te rijden.

Waarschijnlijk kunnen de onbemande karretjes na ongeveer drie tot vier maanden de eerste inwoners vervoeren. Met name de communicatie tussen de Parkshuttles en de beheercentrale staat in deze eerste tests centraal. 

Geen voor- en achterkant

Het gaat om de derde versie van het moderne voertuig, dat sinds 1999 het metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam met bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel verbindt. De nieuwe shuttle heeft bijvoorbeeld niet langer een voor- en achterkant. Daardoor hoeft het karretje niet te keren. 

,,Het duurt ook minder lang om de batterij op te laden, er zijn deuren aan beide zijden en er is airco’’, somt Robbert Lohmann de verschillen op. Hij is commercieel directeur bij 2getthere, het bedrijf dat de Parkshuttle ontwikkelt. Ook kunnen passagiers reizigersinformatie zien op het paneel waar zij hun bestemming aangeven.

Spits

In de nieuwe shuttle passen zo’n 22 reizigers. De zes karretjes rijden straks in de spits ongeveer iedere twee minuten. Naar verwachting wordt binnen een paar weken ook het rijden van de voertuigen getest.

  1. ‘Pistepechvogels’ met eerste en enige gipsvlucht weer thuisgebracht: ‘Ik ga met been omhoog Netflix kijken’

    ‘Pistepech­vo­gels’ met eerste en enige gipsvlucht weer thuisge­bracht: ‘Ik ga met been omhoog Netflix kijken’

    De eerste en enige gipsvlucht van het jaar bracht vandaag zeven pistepechvogels van Oostenrijk naar Rotterdam The Hague Airport. Marco van Noord uit Rotterdam was een van hen. Maandag gleed hij in Saalbach Hinterglemm uit de bocht en hij wist meteen: met zo’n pijnlijke voet is de skivakantie afgelopen. ,,Ik ski al vijf jaar, dus onervaren ben ik niet. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje”, zegt hij nadat hij de vliegtuigtrap af is gehinkt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam