Volledig scherm
Het ontwerp voor het Turkse complex, Turkoois 100% Zuid. © AD

Eigen wijk voor Turken in Rotterdam

Rotterdam krijgt een woonwijk waar vooral oudere, Turkse Rotterdammers zich thuis moeten voelen. Bij de Afrikaanderwijk wordt een compleet stadje gebouwd met 400 appartementen, een hotel, winkels, horeca, zorgvoorzieningen, een mediterraan ogend binnenplein en een paleistuin.

Het project, Turkoois 100 % Zuid genaamd, is in Nederland volstrekt uniek in zijn soort, schrijft het AD vandaag. Als het project een succes wordt, willen de initiatiefnemers ook in andere Nederlandse plaatsen vergelijkbare complexen bouwen.

Initiatiefnemers zijn projectontwikkelaar Stebru Bouw uit Capelle aan den IJssel en de interculturele thuiszorgorganisatie Izah, die langdurige zorg biedt aan veel Turkse Rotterdammers. 'We willen vooral ook een brug slaan tussen de Nederlandse zorg en de culturele achtergrond van ouderen,' zegt Izah-directeur Adem Simitici. 

Centraal plein
Het complex bestaat uit een gesloten woonblok met veel poorten en doorgangen die uitkomen op een centraal plein waar winkels, cafés en restaurants zijn te vinden. Voor zorgwoningen is ruimte aan de Groene Hilledijk gereserveerd. De gezinswoningen op de begane grond hebben een eigen toegang. De woningen in de verdiepingen erboven kijken veelal uit op een paleistuin.

De ambities zijn groot. In het project komt ook een toren waarin een hotel wordt gevestigd. Op de bovenste laag kunnen terrassen, restaurants en vergaderruimten komen.

Onder Turkoois wordt een parkeergarage gebouwd. Ook is er ruimte gereserveerd voor bomen en ander groen. Projectontwikkaar en architect Ferry Raedts van Stebru Bouw: 'Gestreefd wordt om al in 2014 met de bouw te starten. Als eerste zal de ondergrondse parkeergarage worden gebouwd, gevolgd door de eerste woongebouwen met de verschillende geplande voorzieningen.'

2020
Turkoois wordt in vier fasen gebouwd. De laatste woning zal naar verwachting voor 2020 worden opgeleverd.Ferry Raedts: 'De plaats van de bebouwing en de pleinen ligt vast, maar met de exacte invulling van het project gaan we nog in overleg met de gemeente, de toekomstige bewoners, ondernemers en omwonenden.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam