Volledig scherm
Ingrid Wissenkerke vreest het moment dat ze geen extra uur hulp in huis meer kan kopen voor 5 euro. © VICTOR VAN BREUKELEN

Eind aan goedkope hulp in huis

Rotterdam maakt een einde aan de goedkope extra huishoudelijke hulp voor ouderen, mantelzorgers en andere Rotterdammers die zorg krijgen. Per 1 januari kan er geen extra uur thuiszorg meer worden gekocht voor 5 euro.

Ingrid Wissenkerke vindt het 'een schande' dat de regeling stopt. De 72-jarige Rotterdamse vreest het moment dat ze haar extra uur niet meer voor vijf euro kan kopen.

,,Ik loop erg slecht, heb veel pijn, er is van alles mis in mijn lichaam. Ik kan niet stoffen, dweilen, stofzuigen, de was doen of strijken. Ik ben blij als de hulp nog tijd heeft om mijn aardappelen te schillen, omdat mijn artrosehanden dat niet kunnen. Maar in de 2,5 uur die ik van de gemeente krijg, redt de hulp het niet. Zelfs de 3,5 uur die ze nu heeft, is eigenlijk te weinig.''

Zoon

Quote

Als ik het extra uur verlies, dan vervuil ik. Dat weet ik zeker.

Ingrid Wissenkerke

De Rotterdamse kocht direct toen het kon het extra uur via een voucher. Zoals vele Rotterdammers kreeg zij door de veranderingen en bezuinigingen in de zorg minder hulp in het huishouden dan eerder. Na protest tegen de eerste indicatie ging de tijd dat ze de thuiszorg over de vloer kreeg van 3 naar 2,5 uur.

De wens dat mensen in de omgeving meer doen, kwam bij haar niet uit. Haar zoon kan niet helpen, omdat hij met zijn eigen gezondheid worstelt. ,,Ondertussen ben ik helaas ook nog verder achteruit gegaan, dus kan nog minder zelf. Als ik het extra uur verlies, dan vervuil ik. Dat weet ik zeker. Nu is er soms tijd om een kast uit te ruimen en schoon te maken. Straks niet meer.''

Leefbaar Rotterdam protesteert tegen het verdwijnen van deze vouchers die 'de asociale Haagse bezuinigingen op huishoudelijke hulp enigszins verzachten'.

Voor nieuwe aanvragers is de regeling per direct gestopt, zo staat op de website van de gemeente. Vanaf 1 januari kan niemand de voucher meer inleveren.

Klein prijsje

Volgens Leefbaar was deze regeling een goede manier om hulphoevende Rotterdammers te helpen, die na de veranderingen in de zorg veelal minder hulp in het huishouden kregen dan vroeger.

Eerder kreeg Rotterdam geld van het rijk om de extra schoonmaakhulp voor een klein prijsje aan te kunnen bieden, net als andere gemeenten in de regio die allemaal hun eigen regelingen hadden. Het extra geld kwam er mede om de werkgelegenheid in de thuiszorg te behouden nu veel ouderen minder uren hulp in de huishouding kregen. In 2017 en 2018 betaalde de gemeente het geld om de vouchers van 5 euro te behouden zelf.

Voor 2019 is hiervoor geen geld meer vrijgemaakt. Wel vallen indicaties sinds begin dit jaar soms hoger uit en zijn de tarieven verhoogd. ,,Zo kunnen de al aanwezige hulpverleners langer blijven of vaker komen'', aldus een verklaring. Dit is echter niet altijd zo voor iedereen die vouchers kocht.

Particuliere hulp

De Rotterdamse instelling Aafje is een van de organisaties die huishoudelijke hulp aanbiedt. Het was al eerder bekend dat de Drechtsteden, waar Aafje ook werkt, stoppen met de extra hulp voor een lagere prijs. Met hulp van Aafje kan hier alsnog particuliere hulp in huis worden ingekocht voor 15,95 euro per uur. Ruim 10 euro meer dan de prijs nu in Rotterdam. Volgens Aafje verdwijnt de regeling volgend jaar juli ook in Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. ,,Ik kan 15,95 euro nooit opbrengen'', zegt Wissenkerke. ,,Ik betaal nu 20 euro per maand. Van mijn kleine inkomen lukt dat net. Maar ruim zestig euro kan ik niet betalen.''

Leefbaar-raadslid Caroline Aafjes-Van Aalst heeft schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur met het verzoek nog eens te kijken of Rotterdammers tegen een laag tarief extra hulp in huis kunnen kopen.

Wissenkerke, die bij onder meer Leefbaar aan de bel trok, hoopt dat andere ouderen ook zelf bij de gemeente alarm slaan over de veranderingen. ,,We moeten misschien wel een handtekeningenactie beginnen.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam