Einde aan titel islamitische universiteiten in Rotterdam
Twee islamitische hogescholen in Rotterdam zijn overstag. Een nieuwe wet heeft ze gedwongen hun naam te veranderen. Want zeggen dat je een universiteit bent, zónder een universiteit te zijn, dat mag niet meer.
De Islamitische Universiteit Rotterdam heet voortaan ‘Islamic University of Applied Sciences Rotterdam’ en de Islamitische Universiteit van Europa herdoopt zichzelf tot ‘Islamic University Europe of Applied Sciences’. Het Engelse University is geen beschermde naam.
Hogescholen mogen zich university of applied sciences noemen omdat dit in het buitenland een gangbare term is voor opleidingen op hbo-niveau. De twee universiteiten geven met de naamswijziging gehoor aan een nieuwe wet, die sinds juni geldt.
De ‘Islamic University of Applied Sciences in Rotterdam’ heeft de naam op het statige pand aan de Bergsingel al aangepast. Ook volgens de statuten is de school geen universiteit meer.
Gevel
Over de Nederlandse naam denken wij nog na
Ook de Islamitische Universiteit van Europa moet en zal haar naam aanpassen, maar zij gaat minder voortvarend te werk dan de concurrent. Zo is de gevel aan de Statenweg nog niet aangepast en zijn de statuten onveranderd. Volgens een woordvoerder is het proces in volle gang. ,,We hebben de opdracht al verstrekt aan een aannemer, de gevel wordt waarschijnlijk deze maand aangepakt.”
Volgens hem is ‘na lang nadenken en afstemmen’ gekozen voor de nieuwe, internationale naam ‘Islamic University Europe of Applied Sciences’. ,,Over de Nederlandse naam denken wij nog na. Dat wordt waarschijnlijk Hogeschool voor Islamitische Theologie’.”
Wet
De nieuwe wet biedt minister Jet Bussemaker eindelijk de mogelijkheid om de islamitische scholen aan te pakken. Ze stoorde zich al langer aan de misleiding van studenten. Niet alleen gebruikten beide de naam universiteit onterecht, zo boden ook zogenaamde academische opleidingen aan zonder dat ze hier accreditaties voor hadden.
Bussemaker vond ook dat de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam zich niet verantwoordelijk opstelde door discriminerende uitspraken te doen over Koerden, joden, homo’s en Armeniërs en kwaliteitsonderzoek tegen te werken. De Islamitische Universiteit van Europa raakte vorig jaar in opspraak nadat bestuursleden werden verdacht van belastingfraude met giftenaftrek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Marouan Azarkan is terug bij Excelsior: ‘De hoop op een kans bij Feyenoord was snel weg’
Het terughalen van Marouan Azarkan stond de afgelopen weken bovenaan de verlanglijst van Excelsior. Vandaag werd zijn terugkeer een feit, tot genoegen van de twintigjarige aanvaller zelf. -
PREMIUM
Boer Floor stapt op als raadslid na heibel over kappen honderd knotwilgen: ‘Neergezet alsof ik Satan was’
Melkveehouder Floor de Jong stapt op als raadslid van de SGP in Krimpenerwaard. Aanleiding is alle commotie rond zijn actie om tientallen knotwilgen om te zagen als protest tegen de landelijke stikstofplannen. -
47
Leeds United haalt Luis Sinisterra voor recordbedrag weg bij Feyenoord
Feyenoord raakt aanvaller Luis Sinisterra voor een recordbedrag kwijt aan Premier League-club Leeds United. De Rotterdammers krijgen 25 miljoen euro voor de Colombiaan, een bedrag dat door bonussen nog kan oplopen. Sinisterra wordt daarmee in de Kuip de duurste uitgaande transfer ooit. Dirk Kuyt ging in 2006 voor 18 miljoen euro naar Liverpool. -
PREMIUM
Bierglazen, barkrukken en stoelen vlogen in het rond: celstraffen geëist tegen hooligans voor bestormen café
,,Echte voetbalsupporters, echte voetballiefhebbers, verafschuwen dit soort geweld. Dit heeft niets met voetbal te maken, dit is pure agressie.” Dat zei de officier van justitie dinsdag in de Utrechtse rechtszaal over de bestorming in januari 2020 van een café in Woerden waar Heerenveen-supporters op een tv-scherm naar de wedstrijd Feyenoord – SC Heerenveen keken. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUM
Briellenaar wint grote prijs, inwoners weten wel wat ze met het geld zouden doen: ‘Doorwerken en sparen’
In samenwerking met indebuurt Rotterdam