Volledig scherm
Exterieur Islamistische Universiteit aan de Statenweg. © Frank de Roo

Einde aan titel islamitische universiteiten in Rotterdam

Twee islamitische hogescholen in Rotterdam zijn overstag. Een nieuwe wet heeft ze gedwongen hun naam te veranderen. Want zeggen dat je een universiteit bent, zónder een universiteit te zijn, dat mag niet meer.

De Islamitische Universiteit Rotterdam heet voortaan ‘Islamic University of Applied Sciences Rotterdam’ en de Islamitische Universiteit van Europa herdoopt zichzelf tot ‘Islamic University Europe of Applied Sciences’. Het Engelse University is geen beschermde naam.

Hogescholen mogen zich university of applied sciences noemen omdat dit in het buitenland een gangbare term is voor opleidingen op hbo-niveau. De twee universiteiten geven met de naamswijziging gehoor aan een nieuwe wet, die sinds juni geldt.

De ‘Islamic University of Applied Sciences in Rotterdam’ heeft de naam op het statige pand aan de Bergsingel al aangepast. Ook volgens de statuten is de school geen universiteit meer.

Gevel

Quote

Over de Nederland­se naam denken wij nog na

Woordvoerder Islamitische Universiteit van Europa

Ook de Islamitische Universiteit van Europa moet en zal haar naam aanpassen, maar zij gaat minder voortvarend te werk dan de concurrent. Zo is de gevel aan de Statenweg nog niet aangepast en zijn de statuten onveranderd. Volgens een woordvoerder is het proces in volle gang. ,,We hebben de opdracht al verstrekt aan een aannemer, de gevel wordt waarschijnlijk deze maand aangepakt.” 

Volgens hem is ‘na lang nadenken en afstemmen’ gekozen voor de nieuwe, internationale naam ‘Islamic University Europe of Applied Sciences’. ,,Over de Nederlandse naam denken wij nog na. Dat wordt waarschijnlijk Hogeschool voor Islamitische Theologie’.”

Wet

De nieuwe wet biedt minister Jet Bussemaker eindelijk de mogelijkheid om de islamitische scholen aan te pakken. Ze stoorde zich al langer aan de misleiding van studenten. Niet alleen gebruikten beide de naam universiteit onterecht, zo boden ook zogenaamde academische opleidingen aan zonder dat ze hier accreditaties voor hadden.

Bussemaker vond ook dat de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam zich niet verantwoordelijk opstelde door discriminerende uitspraken te doen over Koerden, joden, homo’s en Armeniërs en kwaliteitsonderzoek tegen te werken. De Islamitische Universiteit van Europa raakte vorig jaar in opspraak nadat bestuursleden werden verdacht van belastingfraude met giftenaftrek.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam