Volledig scherm
De Nederlandse vlag wappert in de historische raadszaal. © AD

Eindelijk hangt ook de Nederlandse vlag in de raadszaal

Het had wat voeten in de aarde, maar in de historische raadszaal van Rotterdam hangt sinds vandaag een Nederlandse én een Rotterdamse vlag. 

Leefbaar Rotterdam was de eerste die het voorstel voor de Nederlandse driekleur een jaar geleden op tafel legde, maar stuitte toen op linkse weerstand. November vorig jaar kreeg de partij bijstand uit opmerkelijke hoek: de fractie van Denk bracht het plan opnieuw in. ,,Als een gemeenschappelijk symbool voor alle Rotterdammers’’, aldus fractievoorzitter Stephan van Baarle. VVD, CDA en 50PLUS ondertekenden de motie en samen haalden ze een meerderheid.

Quote

Ik ben groot voorstan­der van nationale symbolen, zeker in een huis van de democratie

Burgemeester Ahmed Aboutaleb

Niet alle fracties zijn te spreken over nationale symbolen in de raadzaal. D66, Nida en Partij voor de Dieren stemden twee keer tegen. Zij spraken van ‘onnodig vlaggenvertoon’. ,,Eerst probeerde Leefbaar het, nu Denk. Ik twijfel aan de intenties van deze identiteitspolitiek’’, zei Nourdin el Ouali van Nida.

Aboutaleb had vorig jaar wel al laten weten de komst van een Nederlandse vlag te steunen. ,,Ik ben groot voorstander van nationale symbolen, zeker in een huis van de democratie’’, zei hij destijds. In de historische raadszaal, vol lambrisering en schilderijen, was het nog wel even de vraag waar er ruimte gemaakt kon worden voor een vlag. Aboutaleb had een mooie plekje op het oog, naast de klok, het liefst met het groen-wit van Rotterdam ernaast. De Rotterdamse vlag werd inderdaad toegevoegd aan de nationale driekleur, maar de plek werd anders. Twee losstaande vlaggen staan nu ferm gepland op een houten voet, precies achter de stoel van de burgemeester.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam