Volledig scherm
Donner blijft een voorname huurder van het ABN Amro-pand, onderdeel van Forum Rotterdam. © Impressie Donner/Multi

Eindelijk schot in bouw van Forum Rotterdam

Na jaren steggelen start de bouw van Forum Rotterdam aan de Coolsingel. Als eerste wordt de oude kantoortoren achter het monumentale ABN Amro-pand gestript en de bevoorradingskelder gegraven. De klus is in 2019 gereed.

Volledig scherm
Aan de kant van het Binnenwegplein staan hekken en worden sleuven gegraven voor kabels en leidingen. © AD

De voorbereidingen van het megakarwei in hartje stad zijn inmiddels in gang gezet. Aan de kant van het Binnenwegplein is hekwerk geplaatst en worden sleuven gegraven, nodig om kabels en leidingen te verleggen. Binnenkort worden betonnen rijplaten gelegd aan de ‘Coolsingel-zijde’, zodat zwaar materieel de bouwplaats op kan.

De bouwbedrijven Sprangers en Van Mierlo zijn door ontwikkelaar Multi Netherlands geselecteerd om Forum - kosten: 175 miljoen euro - te bouwen. Daar wordt opgelucht gereageerd op het feit dat er nu eindelijk schot in de zaak zit. ,,Dit wordt een van de grootste ingrepen in binnenstedelijk gebied in Nederland’’, zegt adjunct-directeur Arno Ruigrok van Multi.

Forum heeft nu al een roerige historie. Architectenbureau OMA van Rem Koolhaas had in eerste instantie een ‘superkubus’ ontworpen, met daarin onder andere winkels, kantoren, woningen, een bioscoop, een hotel en een museum. In totaal zouden 80 huurcontracten worden afgesloten.

Het verhaal gaat verder onder de afbeelding.

Volledig scherm
Impressie Forum Rotterdam. © Multi Netherlands

Primark

Volgens Ruigrok werd het project echter ‘door de werkelijkheid ingehaald’. ,,Het plan telt nu 4 elementen: in de kantoortoren komen 103 huurwoningen, de winkels aan de Lijnbaan worden aangepakt, er komt een van de grootste Primark-winkels van Nederland en het monumentale ABN Amro-pand wordt in oude luister hersteld.’’

Voor dat laatste tekent architect Wessel de Jonge. Boekhandel Donner blijft één van de hoofdbewoners, en zal tijdens de verbouwing een ‘reis’ door het complex maken; telkens wordt een stukje opgeschoven om ruimte te bieden aan de werkzaamheden. ,,Er staan minder vierkante meters tot de beschikking, maar de breedte van het assortiment wordt gegarandeerd’’, stelt een woordvoerder.

‘s Lands grootste boekenzaak huurt straks een kwart van de huidige begane grond, een kleine tussenverdieping en de gehele tweede etage, met aan de achterzijde het atrium. ,,Het schitterende raam van Copier zal daar voor het publiek worden ontsloten’’, klinkt het. Op die verdieping komt tevens een theater. Per saldo gaat de winkel er iets ná de opknapbeurt op vooruit: van 3200 naar 3700 vierkante meter. ,,De ABN Amro keert terug, maar nu als buur.’’

‘Forum’ wordt een logistieke operatie die zijn weerga niet kent. Het bouwverkeer moet dwars door het centrum rijden en veel onderdelen worden buiten de stad gefabriceerd. De oplevering is half 2019.

Volledig scherm
Aan de achterzijde van de boekhandel bevindt zich het atrium. © Impressie Donner

In samenwerking met indebuurt Rotterdam