Volledig scherm
© anp

Eis: 3 jaar cel voor zware mishandeling baby

Voor het meerdere keren ernstig mishandelen van zijn pas geboren baby is vanmiddag 3 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 25-jarige Spijkenisser. Hem is poging doodslag ten laste gelegd.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man zich schuldig gemaakt aan het krachtig door elkaar heen schudden van het paar maanden oude jongetje. Dit heeft hieraan blijvend hersenletsel overgehouden. Ook constateerden artsen diverse ribbreuken en bloedingen in het netvlies. Dat duidt volgens deskundigen op baby schudden.

Ruw
De man werd in 2010 aangehouden, maar ontkent zijn huilende baby hardhandig door elkaar te hebben geschud om het stil te krijgen. Wel bekende hij 'soms wat te ruw' te zijn geweest. Dat kwam doordat hij veel stress kreeg van het gehuil. De Spijkenisser moest voor de baby zorgen omdat zijn vriendin werkte. Eenmaal liet hij het kindje bijna vallen, vertelde hij gisteren en greep het toen hard vast. 'Toen hoorde ik gekraak in de ribstreek.'

Diverse keren viel het kind volgens de verdachte weg. Dan werd het wit en leek bewusteloos. In augustus 2010, toen dat ook gebeurde, werd het alarmnummer 112 gebeld en werd de baby met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Kort erna werden de toen nog 20-jarige vader en 18-jarige moeder aangehouden op verdenking van kindermishandeling. De vrouw werd kort erna vrijgelaten.

Zijn ex-vriendin verklaarde tegenover de politie dat haar vriend haar vaak belde als hij radeloos was. De man, die lijdt aan ADHD en autistisch is, zei dat hij soms een luchtje ging scheppen als hij het niet meer wist. ,,Maar soms is dat lastig als je kind zo huilt en je dat ook wilt stil krijgen.''

Pleeggezin
Het kind, dat inmiddels 4,5 jaar is, wordt nu opgevangen in een pleeggezin. De jongen heeft last van epileptische aanvallen, heeft een verminderd gezichtsvermogen, kan slecht meekomen met leeftijdsgenoten en gaat naar een speciale school. 

Aan zijn ex-vriendin moet de man, als het aan de officier van justitie ligt, ruim 6000 euro schadevergoeding betalen voor het leed dat hij haar en haar kind heeft aangedaan. Uitspraak over twee weken.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam