Volledig scherm
Met een groot beeldscherm krijgt het Kruisplein een nieuwe rol. © Frank de Roo

EK Fanzone wil nog niet echt bruisen

Een heuse fanzone pal voor Rotterdam Centraal moet het EK Vrouwenvoetbal een beetje schwung geven. Rotterdam schaart zich vooralsnog wat voorzichtig achter de Oranje leeuwinnen.

Nu het EK Vrouwenvoetbal in Nederland is neergestreken, moet een EK Fanzone de stad in oranje sferen brengen. Op het Kruisplein staat niet alleen een groot scherm om de wedstrijden op te bekijken, maar zijn er ook diverse voetbalspelletjes - hooghouden, paaltjesvoetbal, schieten op doel - waarmee tickets gewonnen kunnen worden.

Alle moeite ten spijt is het zondag voor de aftrap van de wedstrijd Nederland - Noorwegen nog wat stilletjes op het plein. Slechts een handvol toeschouwers zit klaar voor het aanheffen van het Wilhelmus.

,, Ja, het is rustig, maar dat was te verwachten. Voor een eerste dag is de opkomst zo gek nog niet,'' zegt Edwin de Koning, projectmanager namens de gemeente. ,,Vrouwenvoetbal is een nieuw iets in Nederland en in Rotterdam. Mensen hebben wel gehoord dat het toernooi nu gehouden wordt, en willen graag de speeldata en locaties weten. We hebben al best veel tickets verkocht. Het scherm is er voor wie niet naar het stadion kan. Alle wedstrijden zijn hier live te volgen.''

Zweden

Quote

De opening van het toernooi willen we niet missen

Bezoeker Bengt Nordh (50)

Wie de fanzone wel alvast gevonden hebben, zijn de Zweden. De familie Nordh, gehuld in het geel en blauw van hun vaderland, is speciaal voor het EK afgereisd naar Nederland. ,,We gaan naar de drie groepswedstrijden van ons land. De opening van het toernooi willen we ook niet missen'', zegt vader Bengt (50).

Is vrouwenvoetbal populair in Zweden? Moeder Catharina (49): ,,Ja, zeker. We hebben al heel lang een nationale competitie. Zweden heeft zelfs het eerste EK gewonnen, ergens in de jaren tachtig. En veel Zweedse vrouwen voetballen. Onze dochter Frida zit net als onze twee zoons op voetbal. Ze zijn alle drie verdediger. Dat zit blijkbaar in de familie.''

Borrelen

Bruisen doet het Kruisplein nog niet, maar tijdens de eerste helft begint het voorzichtig te borrelen. Shoppers zetten de tassen even op de tegels en kijken of er al is gescoord. Ouders met kinderen en groepjes jongeren strijken neer op het gras om de wedstrijd mee te pakken. Net voor de rust is er een mini-tribune ontstaan.

De Nordhs zien het nog wel goedkomen met de fanzone. ,,Het is leuk met die spelletjes erbij, ook al is het nog niet zo druk'', zegt Bengt. ,,Nederland heeft een ploeg met goede speelsters. Als ze het tijdens het toernooi goed doen, levert dat vast veel nieuwe fans op.''