Volledig scherm
Nourdin El Ouali is uitgeroepen tot Rotterdams Politicus van het Jaar (2015) © Sanne Donders

El Ouali is Rotterdams politicus van het jaar

Nourdin El Ouali, fractievoorzitter van het door de islam geïnspireerde Nida, is uitgeroepen tot Rotterdams Politicus van het Jaar (2015). 'Een inspirator, een vakman die het politieke spel in en buiten het stadhuis beheerst,' constateert de vakjury in het eindrapport. El Ouali (34) nam de eretitel dinsdagavond in ontvangst aan het slot van het 010 Debat, dat mede door het AD Rotterdams Dagblad werd georganiseerd.

Quote

El Ouali weet op overtuigen­de wijze voor het voetlicht te brengen dat eenheid en diversi­teit hand in hand dienen te gaan in het multicultu­re­le Rotterdam

Jury

El Ouali, leider van een tweemansfractie, kreeg de voorkeur boven Sven de Langen (CDA) en Jeroen van der Lee (Partij voor de Dieren). Beiden traden vorig voorjaar toe tot de Rotterdamse gemeenteraad. El Ouali maakte in de vorige bestuursperiode (2010-2014) namens GroenLinks al deel uit van het hoogste orgaan van de stad.

Het was de tweede nominatie op rij voor de pedagoog uit Delfshaven. El Ouali verloor vorig jaar de strijd van CDA'er Hugo de Jonge. De latere wethouder onderwijs, jeugd en zorg ('een behendig tacticus') won de eretitel omdat hij zijn stempel wist te drukken in de coalitieonderhandelingen met Leefbaar Rotterdam en D66, ondanks de bescheiden omvang van zijn partij (drie zetels).

Waardevolle boodschap
'El Ouali weet op overtuigende wijze voor het voetlicht te brengen dat eenheid en diversiteit hand in hand dienen te gaan in het multiculturele Rotterdam', schrijft de jury. 'Een waardevolle boodschap die, zeker in de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs, gehoord én verkondigd dient te worden.' 

In de lokale politiek is de geboren Rotterdammer bovendien een van de weinigen, die de veelgeprezen burgemeester Ahmed Aboutaleb met rake statements van repliek weet te dienen. El Ouali was een van de drijvende krachten achter de protestmanifestatie Eenheid tegen Terrorisme!, die vorige week maandagavond werd gehouden op het Vredesplein bij de Essalam moskee.

Boegbeeld
Ook landelijke media doen regelmatig een beroep op El Ouali, die wordt gezien als het boegbeeld van een jeugdige generatie en in Nederland gewortelde moslims. 'Daar waar andere 'moslimpartijen' elders in het land de voorbije jaren vrij snel door het ijs zakten, bij gebrek aan kunde en eenheid vooral, staat Nida in Rotterdam als een huis,' aldus de vierkoppige jury.

Volledig scherm
Van links naar rechts: Nourdin El Ouali, Jeroen van der Lee en Sven de Langen. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam