Volledig scherm
De witte fietsen kunnen een snelheid van 24 kilometer per uur bereiken en bij het stuur zit een tablet. © Jan de Groen

Elektrische deelfiets Gobike in zwaar weer: faillissement dreigt

Het gaat niet goed met de elektrische deelfietsen van Gobike. Het Rotterdamse bedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd. Een faillissement dreigt, maar verschillende partijen hebben belangstelling om het bedrijf over te nemen.

De rechter heeft vrijdag uitstel van betaling verleend aan Gobike. Bewindvoerder Robert van Moorsel verwacht dat het faillissement binnenkort uitgesproken gaat worden.

Het bedrijf kwam in zwaar weer omdat het aantal fietsen niet kon worden uitgebreid. ,,Gobike heeft 42 fietsen‘’, zegt Van Moorsel, ,,Dat lijkt veel. Maar in een stad als Rotterdam heb je er veel meer nodig om het beter te doen, wel honderden. Net als meer oplaadlocaties.‘’ Volgens de bewindvoerder had Gobike onvoldoende geld om meer fietsen te betalen.

Gobike-directeur Jeffrey Dost stelde bij de lancering in 2017, dat de e-bikes een alternatief voor autorijden moeten worden. Hij wilde in 2018 zeker 600 Gobikes in de stad hebben staan, bij een groot aantal stallingen. Er moesten stallingen komen bij de P&R-locaties aan de randen van de stad.

Tablet

De witte fietsen kunnen een snelheid van 24 kilometer per uur bereiken en bij het stuur zit een tablet. De fietser kan hiermee navigeren. Gobike won in 2014 een aanbesteding die was uitgeschreven om de bereikbaarheid in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag te verbeteren.

De gemeente Rotterdam heeft ook geld in GoBike gestoken. Exact hoeveel moet nog blijken. Van Moorsel: ,,Ik spreek donderdag met de gemeente om te kijken hoe nu verder.‘’

De bewindvoerder verwacht dat een overname van Gobike niet lang op zich laat wachten. ,,We hebben al contact met mogelijke opvolgers. Er is veel belangstelling. Het is een mooi concept en je hebt weinig elektrische concurrenten. Bovendien leent de stad zich er prima voor met de grote afstanden en uitstekende fietspaden.‘’

Quote

We hebben al contact met mogelijke opvolgers. Er is veel belangstel­ling

Robert van Moorsel, bewindvoerder

Gobike werd eerder geïntroduceerd in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Daar verliep de introductie van de elektrische leenfiets niet vlekkeloos omdat maanden later nog geen kwart van het beloofde aantal fietsen was geleverd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

Volledig scherm
Gobikes bij de Markthal. © ANP

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam