Volledig scherm
Bewakingsbeelden. © Politie

Elf jongeren aangehouden rondom Bijenkorf: messen, cocaïne, boksbeugel en vuurwerk

De politie heeft vrijdagavond elf jongens aangehouden in het centrum van Rotterdam. Ze zijn tussen de 12 en 22 jaar. Op de Lijnbaan en rond het warenhuis Bijenkorf hingen veel jongeren rond, meldt de politie. Donderdag was er ook al extra inzet bij de Bijenkorf, na een signaal over plunderplannen. Om die reden stonden ook vanavond de agenten en handhavers op scherp.

Er werd preventief gefouilleerd bij de groepen jongeren - voornamelijk bestaande uit jongens, maar ook enkele meisjes - die rondhingen bij de Bijenkorf. Zes van hen hadden een mes op zak. Twee konden geen identiteitsbewijs laten zien, een ander had cocaïne bij zich en weer een ander had een boksbeugel bij zich. Ook is er vuurwerk gevonden.

Berovingen

Volgens de politie stonden agenten en handhavers vanwege ‘de informatiepositie over de mogelijke berovingen’ op scherp. Donderdag werden er geen aanhoudingen verricht. Toen was er veel politie op de been, omdat er signalen waren binnengekomen dat jongeren de Bijenkorf wilden plunderen

Afgelopen weken waren er meerdere plunderingen bij JD Sports, onder meer op de locatie in Brussel en Amsterdam. Dat gebeurde nadat een medewerker van de winkel in het Belgische Luik racistische uitlatingen zou hebben gedaan. Zij is inmiddels opgepakt. 

De politie hoopt dat een telefoontje naar de ouders van de minderjarige opgepakte jongens een goed gesprek oplevert tussen ouders en kind. ,,Dat is de standaardprocedure wanneer minderjarigen worden aangehouden’’, zegt de woordvoerder van de politie. De jongeren zitten momenteel nog vast. Ook luidt het bericht dat de koopavonden in de stad moeten blijven zoals ze nu zijn: veilig en gezellig en zónder extra politie-inzet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam