En hij moet heten: Waterwegtunnel

VideoDe AD-lezers hebben gesproken: vergéét Maasdeltatunnel. Noem die nieuwe verbinding liever Waterwegtunnel. ,,Een stuk duidelijker.’’

Volledig scherm
Gerard Klifman gaat ‘m in de caravanstalling hangen: een bord met de Waterwegtunnel. © Desiree Schippers

Onderwaterwegtunnel, Scheurtunnel en zelfs Dirk Kuyt-tunnel. Ze kwamen de afgelopen week allemaal voorbij. AD-lezers hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep om een nieuwe naam te verzinnen voor de geplande verbinding tussen de A15 bij Rozenburg en de A20 in Vlaardingen. Vele honderden volgers stuurden hun creatie in via mail of reageerden op Facebook.

Een selectie leverde uiteindelijk een vijftal namen op. Een online verkiezing leverde één duidelijke winnaar op: Waterwegtunnel.

Rozenburger Gerard Klifman bedacht ’m. Daar ging geen eureka­moment aan vooraf. Gewoon logisch, vindt de Klifman. ,,Omdat de tunnel in de Nieuwe Waterweg komt te liggen. Simpel.’’

Commotie

De afgelopen weken ontstond commotie over de naam van de nog aan te leggen verbinding. Al tientallen jaren staat deze in de volksmond bekend als Blankenburgtunnel. Tót de gemeente Vlaardingen eerder deze maand bekendmaakte in ‘samenspraak’ met Rotterdam iets nieuws bedacht te hebben.

Maasdeltatunnel. Dát moet het zijn. Twee namencommissies hebben zich daar de afgelopen maanden over gebogen. Een ‘verbindende’ naam, vonden zij.

Tot onvrede van Rozenburg én de Rotterdamse locoburgemeester Joost Eerdmans. Zij zweren bij Blankenburgtunnel, uit respect voor het gesloopte dorpje Blankenburg. Verandering vinden zij onzin, onnodig en zonde van de tijd.

Maar, zo benadrukt Rijkswaterstaat keer op keer, die naam is van tafel. Niet zo vreemd: vooral in Vlaardingen is het synoniem voor een onder vuur liggende, ongewenste tunnel. De minister wilde wat anders, en dáárom gaat Rijkswaterstaat nu met Maasdeltatunnel aan de slag. Eerdmans heeft zich daar inmiddels bij neergelegd.

Klifman, die zijn bord in de caravanstalling gaat hangen, snapt niets van het besluit: ,,Ik heb geen idee waar Maasdeltatunnel op slaat. Het ís de Maas helemaal niet. Blankenburgtunnel is al tientallen jaren de gangbare naam. Waarom moet je dat zo nodig willen veranderen? Men blijft het gebruiken. Ik weet het zeker.’’

Reactie gemeente
De AD-verkiezing laat ‘nogmaals zien dat er vele mogelijkheden en meningen zijn’, zo laat de gemeente Vlaardingen weten als reactie op de uitslag. ,,We hebben een voorstel gedaan aan Rijkswaterstaat. We wachten nu de beslissing van de minister af. De gemeenten hebben zorgvuldig afwegingen gemaakt en de verschillende voorstellen van de gezamenlijke straatnamencommissies besproken. Op basis daarvan is het voorstel gedaan.’’

Volledig scherm
Beeld uit de jaren tachtig, toen Blankenburgtunnel gangbaar was. © Eric Oosterom

In samenwerking met indebuurt Rotterdam