En plots was er 'n Pietenakkoord
De totstandkoming van het Rotterdamse Pietenakkoord en daarmee de intrede van roetveegpiet roept vragen op. Een reconstructie.
De sinterklaasviering is niet van mij, die is van de stad
Het kwam deze week zomaar uit de lucht vallen: het Pietenakkoord. Ook Rotterdam neemt grotendeels afscheid van de traditionele Zwarte Piet, meldde een trotse burgemeester Aboutaleb maandag op het stadhuis. In een convenant staat dat over twee jaar bij de Rotterdamse intocht de hulptroepen van de Sint voor 90 procent uit roetveegpieten bestaat.
Wel voegde de burgemeester er meteen aan toe dat het niet zijn plan is. Hij had slechts het zetje gegeven. ,,De sinterklaasviering is niet van mij, die is van de stad. De politiek moet zich niet met cultuur bemoeien'', verduidelijkte hij. In 'het belang van de stabiliteit in de stad' had Aboutaleb het intochtcomité en de 'afro-gemeenschap' bij elkaar gebracht.
Dieptepunt
Het baanbrekende besluit was dus tot stand gekomen door de Rotterdammers zelf. Dat was het goede nieuws. Een mooi compromis om voor eens en altijd een eind te maken aan die vervelende pietenpolemiek. Met de intocht van vorig jaar als triest dieptepunt. Toen werden 198 demonstranten van Kick Out Zwarte Piet in politiebusjes gegooid, terwijl even verderop kinderen feest vierden.
Aboutaleb roemde het Pietenakkoord. Nee, de militanten van Kick Out Zwarte Piet waren niet betrokken. Die zijn bovendien te Amsterdams. De Rotterdamse ondertekenaars noemde hij 'moedig'. Aan de ene kant het organiserende Sint Nicolaas Intocht Comité, bestaande uit leden van het Rotterdamsch Studenten Corps. Aan de andere kant Platform Rutu, vertegenwoordigers van de 'afro gemeenschap', zoals Aboutaleb het noemde.
Wacht even. Afro gemeenschap? Platform Rutu? Dat was nieuw. Tot maandag had vrijwel niemand - binnen en buiten het stadhuis - van Rutu gehoord.
Op sociale media is het platform niet bijster actief. Rutu heeft iets meer dan 50 likes op Facebook. De website van Platform Rutu is ooit opgezet als webwinkel. Zo staat Rutu ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Cedric Krolis, voorzitter van Rutu en ondertekenaar van het convenant, hult zich de hele week in stilzwijgen, ook na herhaaldelijk aandringen op een gesprek. De jongerenwerker in Capelle aan den IJssel reageert gepikeerd op verzoeken om contact.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
Bezorgde ouders beginnen werving voor leerkrachten: minstens vier aanmeldingen
-
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
In zijn eigen tuintje op Recreatieoord voert John Buijsman voorstelling op over de strijd om het park
Acteurs John Buijsman en Helmert Woudenberg voeren in juli een voorstelling op over de strijd rondom het Recreatieoord in Hoek van Holland, die eind vorig jaar werd gewonnen door de recreanten. De meeste voorstellingen vinden plaats op een bijzondere plek: in de tuin van Buijsmans eigen huisje op het Recreatieoord.
-
PREMIUM131
Russisch parlementslid hint op Rotterdamse haven als doelwit op staatstelevisie
Hij zegt het niet letterlijk, maar als parlementslid Andrej Goeroeljov op de Russische staats-tv spreekt over militaire doelwitten in Europa, gaat het onmiskenbaar over de Rotterdamse haven. Toch is een aanval, in elk geval op korte termijn, niet aannemelijk. ,,Poetin wil op dit moment geen confrontatie met de Navo.’’ -
PREMIUM
Veel mensen ‘op een klein postzegeltje’: als het warm is geweest, is dit strand een puinhoop
Zodra het zonnetje hoog aan de hemel staat en de temperatuur de 25 graden aantikt, stroomt het strand van Nesselande vol. Badgasten die een dagje willen bakken, jeugd die een balletje probeert hoog te houden of waterratten, die bungelend aan de waterski-kabelbaan over de Zevenhuizerplas scheren. Maar uitgebreid recreëren staat nogal eens gelijk aan een hoop afval in het zand. -
PREMIUM
Goeree-Overflakkee huisvest tijdelijk 150 asielzoekers op schip: ‘Vanwege de schrijnende situatie in Ter Apel’
De gemeente Goeree-Overflakkee gaat tijdelijk 150 asielzoekers opvangen op een riviercruiseschip in Middelharnis. Dit gebeurt vanwege de schrijnende situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De noodopvang begint rond 16 juli en is voor een periode van maximaal zes weken.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam