Volledig scherm
PREMIUM
De vraag dringt zich op hoe dit Pietenakkoord tot stand is gekomen. © ANP

En plots was er 'n Pietenakkoord

De totstandkoming van het Rotterdamse Pietenakkoord en daarmee de intrede van roetveegpiet roept vragen op. Een reconstructie.

Quote

De sinter­klaas­vie­ring is niet van mij, die is van de stad

burgemeester Ahmed Aboutaleb

Het kwam deze week zomaar uit de lucht vallen: het Pietenakkoord. Ook Rotterdam neemt grotendeels afscheid van de traditionele Zwarte Piet, meldde een trotse burgemeester Aboutaleb maandag op het stadhuis. In een convenant staat dat over twee jaar bij de Rotterdamse intocht de hulptroepen van de Sint voor 90 procent uit roetveegpieten bestaat.

Wel voegde de burgemeester er meteen aan toe dat het niet zijn plan is. Hij had slechts het zetje gegeven. ,,De sinterklaasviering is niet van mij, die is van de stad. De politiek moet zich niet met cultuur bemoeien'', verduidelijkte hij. In 'het belang van de stabiliteit in de stad' had Aboutaleb het intochtcomité en de 'afro-gemeenschap' bij elkaar gebracht.

Dieptepunt
Het baanbrekende besluit was dus tot stand gekomen door de Rotterdammers zelf. Dat was het goede nieuws. Een mooi compromis om voor eens en altijd een eind te maken aan die vervelende pietenpolemiek. Met de intocht van vorig jaar als triest dieptepunt. Toen werden 198 demonstranten van Kick Out Zwarte Piet in politiebusjes gegooid, terwijl even verderop kinderen feest vierden.

Aboutaleb roemde het Pietenakkoord. Nee, de militanten van Kick Out Zwarte Piet waren niet betrokken. Die zijn bovendien te Amsterdams. De Rotterdamse ondertekenaars noemde hij 'moedig'. Aan de ene kant het organiserende Sint Nicolaas Intocht Comité, bestaande uit leden van het Rotterdamsch Studenten Corps. Aan de andere kant Platform Rutu, vertegenwoordigers van de 'afro gemeenschap', zoals Aboutaleb het noemde.

Wacht even. Afro gemeenschap? Platform Rutu? Dat was nieuw. Tot maandag had vrijwel niemand - binnen en buiten het stadhuis - van Rutu gehoord.

Op sociale media is het platform niet bijster actief. Rutu heeft iets meer dan 50 likes op Facebook. De website van Platform Rutu is ooit opgezet als webwinkel. Zo staat Rutu ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.  Cedric Krolis, voorzitter van Rutu en ondertekenaar van het convenant, hult zich de hele week in stilzwijgen, ook na herhaaldelijk aandringen op een gesprek. De jongerenwerker in Capelle aan den IJssel reageert gepikeerd op verzoeken om contact. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam