Volledig scherm
Adriaan Visser. © Casper Rila

Eneco-debat misschien uitgesteld

De Rotterdams raad stelt het debat over verkoop van Eneco-aandelen misschien uit deze middag. Eerst wil de gemeenteraad een rapport lezen dat volgens de PvdA achter is gehouden. Wethouder Adriaan Visser (D66) ontkent dat het onderzoek - gemaakt door de Boston Consulting Group in 2013 - bewust is achtergehouden

,,Ik heb nooit geweten dat u het wilde'', zei Visser vanmorgen. Dat kwam hem op gehoon vanuit de raad te staan. Hoe kun je weten dat je iets wilt als je van het bestaan niet op de hoogte bent, ketste de Partij voor de Dieren terug. ,,Het rapport is wel degelijk gemeld aan de raad, er is zelfs uit geciteerd,’’ vervolgde de wethouder.

Arno Bonte (GL): ,,Het lijkt erop dat we alle informatie die de college welgevallig is hebben gekregen, en de rest niet.’’ De raad heeft veertien rapporten ontvangen. ,,Enige kritisch document zit daar niet bij.’’ Nourdin el Ouali van Nida: ,,Om tot een goede afweging te komen, moet je alle informatie hebben. U heeft een actieve informatieplicht.’’ Dat de raad van het rapport had kunnen weten, is onzin, stelt Barbara Kathmann van de PvdA, die de kwestie aanzwengelde.

'Niet relevant'

Het rapport is niet toegevoegd, zegt de wethouder, omdat het niet relevant meer is. Het gaat om de verkoop van Eneco voor de splitsing tussen energieverkoper en netwerk. Het compromis is dat de raadsleden het rapport deze middag nog toegestuurd krijgen en daarna beslissen of ze het uitgebreider willen bestuderen of dat het debat vandaag nog door kan gaan.

Omdat het 20 pagina's tellende rapport vertrouwelijk is, kunnen raadsleden het alleen inkijken bij de kluis.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam