Volledig scherm
De Rotterdamse wethouder Arjan van Gils, Ruud Sondag (Eneco) en Hiroshi Sakuma (Mitsubishi). © ANP

Eneco komt in Japanse handen voor 4,1 miljard euro

Het Rotterdamse Eneco, met ruim twee miljoen klanten het op één na grootste energiebedrijf van Nederland, komt in Japanse handen. Een consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu betalen 4,1 miljard euro voor de overname.

Volgens Eneco blonk het bod van de Japanners uit in prijs en transactiezekerheid en was het ook voor de medewerkers de beste optie. Mitsubishi Corporation, wordt voor 80 procent eigenaar en Chubu voor het resterende deel. Zij financieren de transactie volledig uit eigen middelen.

Dat Mitsubishi Eneco mag overnemen, komt als een grote verrassing. Alle experts gingen er vanuit dat de combinaties Shell en PGGM of Rabobank en KKR de slag om het Rotterdamse energiebedrijf zouden winnen. Mitsubishi gold vooral als outsider, het Japanse conglomeraat is minder bekend op (duurzame) energiegebied. Shell en Rabobank hadden bovendien het grote voordeel dat ze Nederlands zijn en Eneco goed kennen.

Miljard erbij

Het bod van de Japanners is met ruim 4 miljard euro echter ruim hoger dan verwacht. De waarde van Eneco werd steevast geschat op tussen de 2,5 en 3 miljard euro. Mitsubishi betaalt nu een miljard meer. 

Het energiebedrijf is nu nog in handen van 44 gemeenten, maar wordt geprivatiseerd. Er waren drie kandidaten in de race voor het energiebedrijf: Shell/PGGM, Rabobank/KKR en het Japanse Mitsubishi. Eerder leek het erop dat Shell de beste papieren bezat. De Japanners zijn vooral bekend als automaker, niet als investeerder in (groene) energie. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam