Energietransitie in regio Rijnmond: hoe nu verder? Luister de podcast
Gaan de gemeenten in onze regio er in slagen om de uitstoot van CO2 uiterlijk in 2030 te halveren? Uit een enquête van het AD en Rijnmond kwam deze week een somber beeld naar voren. Wat moet er nu gebeuren? Deze vragen staat centraal in een podcast met klimaatdeskundige Adriaan Korthuis en de verslaggevers Antti Liukku (AD Rotterdams Dagblad) en Thijs Blom (RTV Rijnmond) onder leiding van Ruud van Os. Het is hier te beluisteren.
Delen per e-mail
Uit de enquête bleek dat welgeteld één gemeente een doelstelling heeft om de CO2-uitstoot nog in de huidige collegeperiode (tot maart 2022) omlaag te brengen. De 25 anderen richten zich alleen op de door het Rijk verplichte daling met 49% in 2030.
Ambitie
Vrijwel alle gemeenten hebben een gebrek aan kennis en trekken nog maar weinig geld uit voor de energietransitie. Ook zijn er gemeenten met weinig tot geen ambitie om de CO2-uitstoot binnen hun grenzen omlaag te krijgen.
In het 35 minuten durende gesprek wordt stilgestaan bij de aspecten kennis, geld en ambitie, maar ook over de manier waarop inwoners en bedrijven - en soms gemeentebesturen zelf - warm gemaakt kunnen worden voor klimaatmaatregelen.
Klimaatplan
Korthuis geeft in het gesprek onder meer aan waar de grootste winst qua beperking van uitstoot te behalen valt. De verslaggevers constateren dat veel scepsis moet worden overwonnen, maar dat er óók goede voorbeelden zijn.
Rotterdam presenteert vrijdag zijn lang verwachte klimaatplan. Daar wordt door vriend en vijand van de energietransitie met belangstelling naar uit gekeken. Het AD en Rijnmond blijven over dit en menig ander onderwerp van de energietransitie ook de komende weken samenwerken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmoordzaken
Hoe kwam Marek Leszczynski (35) halfnaakt en beestachtig toegetakeld in Schiedams weiland terecht?
-
energierekening
Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
Hoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom. -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
PREMIUM
Meiden die rijden staan opeens in de belangstelling: ‘Dit is meer dan een mannenwereld’
Het zijn de koninginnen van de weg, echte kilometervreters. Steeds meer vrouwen sturen met enorme vrachtwagencombinaties over de weg. Wekelijks zijn hun avonturen te zien in het populaire televisie-programma ‘Meiden die Rijden’. Vier vrachtwagenchauffeurs over hun keuze voor het vak, flauwe grappen en het ‘truckersbestaan’. -
Verkiezingsborden verdwijnen massaal in Rotterdam, VVD en Denk doen aangifte van diefstal
-
PREMIUMjonge messentrekkers
Net van de basisschool en al veroordeeld voor poging doodslag: ‘Er is iets erg mis met een deel van de jeugd’
-
Medewerker gewond bij overval op drogisterij in Lusthofstraat; politie zoekt naar twee verdachten
Bij een overval op een filiaal van winkelketen Kruidvat aan de Lusthofstraat in Kralingen is één man gewond geraakt. Het gaat om een leverancier die op het moment van de overval vracht afleverde bij de winkel. De politie zoekt naar twee verdachten en doet op dit moment onderzoek bij de winkel. -
Konijntjes gedumpt in natuurgebied: ‘Overlevingskans in het bos is zo goed als nihil’
Dierenopvangcentrum Vlaardingen kreeg zondag een melding dat er twee jonge konijntjes waren gedumpt op een paadje tussen de manege en het voetbalveld in de Broekpolder. ‘Het is eigenlijk onbegonnen werk om konijnen in de Broekpolder te gaan zoeken, omdat het zo’n groot gebied is.’ Toch ging een van de medewerkers, op zijn vrije dag, op pad met een schepnet en een reismandje, in de hoop de arme beestjes te vangen.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam