Volledig scherm
De alcoholband meet het alcoholpercentage in het zweet. © AD

Enkelband handhaaft drankverbod in Rotterdam

In Rotterdam loopt een proef met een enkelband die mensen met een alcoholverbod van de drank af moet houden. Het apparaat lijkt precies op tijd te zijn geïntroduceerd, want sinds 1 juli is de Wet middelenonderzoek bij geweldplegers van kracht. Verdachten van geweld kunnen worden getest op alcohol en dat levert een veelvoud aan blaastesten en alcoholverboden op. Daarbij komt de 'bierband', zoals die in Rotterdam al wordt genoemd, goed van pas.

Quote

We hebben een man gehad die baalde dat na 75 dagen de enkelband af moest

Leonie de Knegt

Het zijn niet langer alleen automobilisten die een blaastest moeten afleggen als de politie vermoedt dat er drank in het spel is. Ook wie wordt aangehouden op verdenking van bijvoorbeeld huiselijk geweld of deelname aan een vechtpartij en naar drank ruikt, moet blazen. Onder invloed van alcohol? Dan ligt een alcoholverbod op de loer. De veroordeelde krijgt dan de keus: urinecontrole of de alcoholmeter.

Reclassering
Met de te verwachten toename van op te leggen alcoholverboden is de enkelband geen overbodige luxe. Reclassering kan met het apparaatje veel beter in de gaten houden of de cliënt zich houdt aan de opgelegde maatregel en er kan sneller worden ingegrepen als het alcoholverbod wordt overtreden. Veroordeelden met zo'n verbod moeten nu nog twee, drie keer per week naar de reclassering voor een urinecontrole waarna de plas naar het laboratorium gaat en de uitslag wel even op zich laat wachten. De alcoholmeter werkt veel praktischer.

De enkelband is eigenlijk een zweetsensor: het ding meet het eventueel aanwezige alcoholpercentage in het zweet. Twee keer per dag worden de resultaten automatisch per modem bij de veroordeelde thuis naar de reclassering doorgestuurd. Wie ondanks het verbod toch een borrel neemt, loopt geheid tegen de lamp.

De proef met de alcoholmeter wordt gedaan in de regio's Rotterdam en Oost-Nederland, duurt een jaar en is nu op de helft. Momenteel doen zeventien veroordeelden er aan mee. Ze doen dat vrijwillig, na overleg met de reclassering, die de rechter het alcoholverbod met de enkelband heeft geadviseerd. In Rotterdam is slechts een enkeling tijdens de proef betrapt op toch stiekem drinken.

,,Verder zijn de eerste reacties vooral positief'', zegt reclasseringswerker Leonie de Knegt. ,,We hebben zelfs een man gehad die baalde dat in zijn geval na 75 dagen de enkelband af moest. Hij was tot inzicht gekomen dat zijn alcoholgebruik hem in problemen bracht en zag de enkelband als een goede stok achter de deur.''

Eye-opener
De Rotterdamse officier van justitie Hélène du Croix noemt de enkeleband een eye-opener. ,,De dragers komen tot het besef dat ze door alcohol anderen benadelen. Iemand die onder invloed van drank de buren bedreigt en beledigt, kan dus nu ook in aanmerking komen voor de enkelband.''