Volledig scherm
Voorheen kwamen mensen van buiten Nesselande hun afval hier dumpen. © RV

‘Afvaloorlog moet aanzet zijn tot nieuw bestand’

De ‘afvaloorlog’ tussen Nieuwerkerk en Nesselande zou de aanzet moeten zijn tot een nieuw ‘bestand’. Met overal gelijke regels.

Veel inwoners van Rotterdam-Nesselande kunnen het precies uittekenen. Mensen van buiten de wijk, uit Nieuwerkerk aan den IJssel, die bij hen in de buurt hun huisvuil komen dumpen. Ze komen met de auto via de Laan van Avant Garde, de rijksweg A20 over en laten dan in een zijstraatje afvalzakken achter. Dat leidt tot vuil op straat omdat veel (ondergrondse) containers vol zitten.

Het gebeurt ook aan de andere kant van Nesselande, wanneer de provinciale weg N219 en de Brandingdijk de aanvoerroutes zijn. Ook daar komen Nieuwerkerkers, met hun wagen volgeladen, naar de buren. Als ‘afvaltoerist.’

De Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans (buitenruimte, Leefbaar) zegde deze week in de gemeenteraad toe onderzoek te gaan doen naar de ‘afvaloorlog’, na vragen van de VVD en de Partij voor de Dieren.

De gemeente Zuidplas noemde het vanmiddag in een reactie ‘onjuist’ dat inwoners hun afval elders deponeren. ,,We moeten eerst afwachten of het hier gaat om onze inwoners. We zullen het onderzoek van buurgemeente Rotterdam afwachten en dan graag vernemen waar deze ‘afvaltoeristen’ vandaan komen”, aldus wethouder Rik van Woudenberg (milieu, D66).

Hoogtepunt 

Quote

Ik zou het misschien zelf ook doen

bewoonster bij de Laan van Avant Garde

De ‘afvaloorlog’ is volgens veel Nesselanders al een beetje over het hoogtepunt heen. ,,Het is erger geweest’’, klinkt het in de Maurice de Vlaminckstraat. ,,Ik kan het wel voorstellen hoor, ik zou het misschien zelf ook doen’’, zegt een bewoonster bij de Laan van Avant Garde. Nieuwerkerkers betalen immers 1 euro om een vuilniszak in de container te gooien.

,,Eigenlijk zou het overal gelijk moeten zijn’’,vindt ze. Woorden die door raadslid Jeroen van der Lee van de Partij voor de Dieren, sinds kort inwoner van Nesselande, worden bevestigd. ,,Het is raar dat we verschillende systemen gebruiken. Misschien is dat wel de oplossing, dat Eerdmans straks met een mooi plan komt.’’

De wethouder gaf vandaag aan dat Nesselande inmiddels extra aandacht heeft van de gemeentelijke dienst Stadsbeheer. Tijdens een extra ronde werden op maar een plek in de wijk huisvalzakken naast de containers gevonden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam