Volledig scherm
Foto ter illustratie: een oefening met een automatische externe defibrillator, ofwel AED. © anp

‘Dekkend netwerk’ AED’s tegen hartstilstand

De gemeente Rotterdam krijgt een dekkend netwerk van AED’s, de apparaten waarmee mensen met een hartstilstand geholpen kunnen worden. Dat volgt uit de motie ‘Iedere Seconde telt’, waarmee vrijwel de hele gemeenteraad gisteravond heeft ingestemd. Het voorstel was ingediend door de fracties van Leefbaar Rotterdam en D66.

De twee partijen hebben van Hartveilig Wonen en de Hartstichting begrepen dat Rotterdam met 75 AED’s een dekkend netwerk heeft met een zogenoemde kritische zes minuten-zone. Daarmee zouden jaarlijks 150 mensenlevens gered kunnen worden.

In de motie wordt gesteld dat er voor 1 oktober een plan van aanpak op tafel moet liggen. Daarna volgen de plekken waar de AED’s moeten komen. Ook moet de gemeente Rotterdam kijken naar een juiste registratie van en goede communicatie over de beschikbare apparaten.

Quote

Door het plaatsen van buitenkas­ten zijn ze wel 24 uur per dag bereikbaar

Leefbaar Rotterdam-raadslid Benvenido van Schaik

Leefbaar Rotterdam-raadslid Benvenido van Schaik heeft zich voor extra voorzieningen ingespannen. ,,Volgens de Hartstichting hangen er duizend in Rotterdam, maar veel in kantoren en overheidsgebouwen die in het weekeinde dicht zijn. Door het plaatsen van buitenkasten zijn ze wel 24 uur per dag bereikbaar.’’ Met een app erbij zouden hulpverleners in noodgevallen snel kunnen zien waar een AED hangt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam