Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Dreamstime

‘Truckondernemers voor 430 miljoen euro het schip in’

Transportbedrijven in de Rotterdamse regio zijn bij de aanschaf van vrachtwagens voor 430 miljoen euro benadeeld. Dat heeft MKB-Claim berekend. 

De claimorganisatie houdt dinsdagavond een informatiebijeenkomst over de procedure die ze is begonnen tegen DAF en zes andere vrachtwagenfabrikanten die zich schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming. Transportondernemers kunnen op basis van ‘no cure no pay’ meedoen in de zaak.

Volgens de Europese Commissie maakten DAF, Volvo, Scania, MAN, Iveco, Renault en Daimler tussen 1997 en 2011 verboden prijsafspraken, waardoor zij de vrachtwagens duurder verkochten. De fabrikanten kregen een boete van Europa van bij elkaar 3,8 miljard euro. ,,Maar de vrachtwagenkopers zien daar niets van terug’’, zegt jurist Simon Zuurbier van MKB-Claim. De schade per truck bedraagt volgens hem ‘al snel’ 10.000 euro. Hoe hij op een totale schade van 430 miljoen euro komt? ,,We weten hoeveel trucks van de betrokken merken in die periode in Nederland zijn verkocht en we weten op basis van gegevens van de Kamer van Koophandel hoeveel transportondernemers Nederland telt en ook hoeveel er in de Rijnmond zitten. Zo komen we op dit bedrag.’’

Er hebben zich inmiddels zo’n honderd transportondernemers gemeld voor de informatiebijeenkomst in hotel Van der Valk Rotterdam Blijdorp, meldt MKB-Claim.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam