Volledig scherm
Het Erasmus MC. © ANP

‘Erasmus MC meest gewaardeerde ziekenhuis van Nederland’

Het Erasmus MC in Rotterdam heeft de sterkste reputatie van alle ziekenhuizen in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van merkonderzoeker Hendrik Beerda Brand Consultancy. Dat betekent dat Nederlanders het ziekenhuis het meest waarderen en het best kennen. Ook het Rotterdamse Oogziekenhuis staat in de top tien. 

De merkenonderzoeker houdt al sinds 2009 de reputatie van alle Nederlandse ziekenhuizen in de gaten. In 2009 kwam het Erasmus MC nog uit op plek vijf. Het Oogziekenhuis is van plek dertien naar negen gegaan.

Hoe het Rotterdamse ziekenhuis aan de sterkste reputatie gekomen is, laten de onderzoekers niet weten. Mogelijk speelt de vernieuwing van het ziekenhuis in 2018 een rol. Patiënten kregen daardoor eenpersoonskamers, veel daglicht en ruimte. Het universitair medisch ziekenhuis werd toen na acht jaar verbouwen officieel geopend door Koning Willem-Alexander.

Fusies

Andere Nederlandse ziekenhuizen zijn onder meer door een naamsverandering in bekendheid achteruit gegaan. De afgelopen tien jaar wijzigden maar liefst twee op de drie Zuid-Hollandse ziekenhuizen hun naam. ,,Verwarring onder patiënten en het verlies van miljoenen euro’s aan merkwaarde is het gevolg’’, stellen de onderzoekers. 

Ook blijkt dat de degelijkheid van de ziekenhuisbranche en de vriendelijkheid van het ziekenhuispersoneel volgens Nederlanders daalden. 

Onderzoekers keken voor hun uitkomsten onder meer naar de naamsbekendheid van de ziekenhuis en wat patiënten van hun bezoek vonden. Voor het onderzoek werd aan 5400 Nederlanders van 18 jaar en ouder een vragenlijst voorgelegd. 

Het medisch centrum valt wel vaker in de prijzen. Vorig jaar namen medewerkers de Rotterdam Architectuurprijs 2018 in ontvangst. Ook de daktuin van het Erasmus MC won vorig jaar een prijs, namelijk de Rooftop Award voor de beste tuin op hoogte.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam