Volledig scherm
Het Eramsus MC heeft een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van muziek rond een operatie. © ANP

Erasmus MC: muziek bij operatie vermindert de behoefte aan pijnstillers

Het Erasmus MC heeft een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van muziek rond een operatie. Daaruit blijkt dat patiënten die voor, tijdens en na een operatie een koptelefoon met muziek op krijgen, minder verslavende pijnmedicatie nodig hebben dan mensen die zonder muziek geopereerd worden. 

Het effect van muziek werd bij 5.000 patiënten onderzocht. Het onderzoek wordt op een aantal afdelingen van het ziekenhuis voortgezet en als behandeling ingevoerd.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn en geleid door hoogleraar chirurgie Hans Jeekel, blijkt dat mensen die muziek hoorden rondom hun operatie, minder gebruik maakten van opioïden - medicatie met morfine-effecten. Jeekel denkt met de onderzoeksresultaten een hoop geld te kunnen besparen. ,,Het gaat om een nieuwe behandeling met muziek, die geen bijwerkingen geeft, vrijwel geen geld kost, maar wel geld gaat besparen.’’

In Nederland gebruiken zo'n 1,3 miljoen mensen verslavende pijnmedicatie. ,,Wij vonden in ons onderzoek dat muziek het gebruik van verslavende medicatie kan reduceren, en we verwachten daarmee ook dat het chronisch gebruik significant kan afnemen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

  1. Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiedenis bloot

    Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiede­nis bloot

    ‘Uw adres is Het Wonder’. Op de Noordmolenstraat in Rotterdam-Noord kwam na een verbouwing van een pand deze oude reclame tevoorschijn. Het Stadsarchief Rotterdam dook de archieven in en ontdekte het treurige verhaal achter manufacturenwinkel Het Wonder. De zaak was van Israël Levi de Winter. Hij stierf in september 1942 op 33-jarige leeftijd in Auschwitz. Ook zijn vrouw en dochtertje van nog maar 5 jaar overleefden de gruwelijkheden niet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam