Volledig scherm
© Dreamstime

Erasmus MC neemt zwangere vrouwen onder de loep

Voor een onderzoek, dat uniek is in de wereld, is de hulp nodig van 10.000 Rotterdamse vrouwen, die zwanger zijn of dat willen worden. Het doel: achterhalen welke factoren invloed hebben op de zwangerschap en op de gezondheid van een kind.

Quote

Erasmus MC wil achterha­len wat invloed heeft op de zwanger­schap en op de gezondheid van het kind

Deze zomer begint het onderzoek van Erasmus MC, dat de naam Generation R Next heeft gekregen. Het borduurt voort op de studie Generation R, waarin 10.000 Rotterdamse kinderen ruim dertien jaar worden gevolgd. Dit leverde al vele inzichten op.

Er staan echter nog vele vragen open, over hoe de gezondheid van toekomstige moeders en hun kinderen verbeterd kan worden. Waarom raakt de ene vrouw bijvoorbeeld makkelijk zwanger en de andere moeilijk of helemaal niet? Wat veroorzaakt vroege miskramen? Welke invloed heeft luchtverontreiniging op de gezondheid van kinderen? Zijn er verschillen tussen vrouwen met uiteenlopende etnische of sociale achtergronden? Het zijn vragen die zeker in Rotterdam van belang zijn. In de Maasstad is de babysterfte al jarenlang hoger dan het Nederlandse gemiddelde.

Het liefst wil Generation R Next toekomstige moeders voor de zwangerschap onderzoeken, om te ontdekken welke omstandigheden een rol spelen bij het verloop van de zwangerschap en de gezondheid van het kind. Rotterdamse vrouwen die denken de komende jaren zwanger te worden, of al zwanger zijn, kunnen zich aanmelden.

Sensor
Voorafgaand aan de zwangerschap wordt er een onderzoek gedaan. Dat bestaat uit een vragenlijst, analyses van onder meer bloed, urine en ontlasting. Tevens wordt een echo gemaakt van baarmoeder en eierstokken. Ook dragen de deelnemers een horloge met een sensor, die tien dagen onder meer de hartslag vastlegt.

Tijdens de zwangerschap zijn er vier bezoeken. De eerste drie rond week 7, 9 en 11. Het laatste bezoek is in week 30. Tijdens ieder bezoek wordt een echo gemaakt. Daarnaast wordt, als daar toestemming is, informatie opgevraagd over de moeder en het ongeboren kind bij de verloskundige en gynaecoloog, waaronder de 20-weken echo. Aan het einde van het bezoek krijgt de zwangere de belangrijkste uitslagen te horen. Als er een afwijking is, wordt dit gemeld.

De start van het onderzoek valt samen met de opening van het Rotterdamse Centrum voor Zwangerschap & Kind. In dit centrum werken artsen en onderzoekers van het Erasmus MC, het Sophia Kinderziekenhuis en de gemeente nauw samen aan een gezonde nieuwe generatie Rotterdammers.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam