Volledig scherm
© ANP

Erasmus MC ontwikkelt 'horkentest' om botte arts te weren

Het Erasmus MC maakt korte metten met botte, ongeïnteresseerde artsen. Wie geneeskunde wil studeren, moet voortaan een integriteittest doen.

Vertel ons uw ervaringen met horkerige artsen: stuur een mail naar oproep@ad.nl

Quote

De universi­teit heeft last van dit soort studenten

Professor Axel Themmen
Volledig scherm
Professor Axel Themmen die de selectiemethode ontwerpt. © Frank de Roo

Het universitair medisch centrum in Rotterdam ontwikkelt als eerste zelf een methode om potentiële horkerige artsen op te sporen. De honderden scholieren die zich elk jaar inschrijven voor de studie geneeskunde moeten een horktest invullen. Wie onder een fatsoensgrens zakt, is straks niet welkom op de opleiding.

De integriteittest is een nieuwe horde in het strenge selectieproces voor geneeskundestudenten. Loten mag niet meer, alleen op rapportcijfers selecteren evenmin.

Het EMC zoekt naar kandidaten die niet alleen een steengoed rapport hebben maar zich ook actief inzetten voor de maatschappij en over uitstekende studievaardigheden beschikken. Toch blijkt dit geen wonderzeef; er belanden nog steeds een paar 'rotte appels' in de collegezaal.

,,De universiteit heeft last van dit soort studenten'', zegt professor Axel Themmen die de selectiemethode ontwerpt. ,,Ze stellen zich asociaal op tegen medestudenten en docenten. En het vermoeden bestaat dat dit óók de types zijn die later verkeerd omgaan met patiënten en collega's. Daarom wil het Erasmus MC selecteren aan de poort.''

Zinvol gesprek

Quote

Ik vind het nogal ver gaan om een 18-jarige hierop te testen

Woordvoerder Thom Meens

Dit jaar bleek uit een peiling van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim 4.600 mensen dat vier op de tien patiënten geen zinvol gesprek kan voeren met de medisch specialist. De arts luistert onvoldoende naar de wensen of geeft geen ruimte om vragen te stellen. Terwijl onderzoek heeft aangetoond dat een empathische arts zorgt dat patiënten meer onthouden, minder bang zijn en minder pijn ervaren.

De Nederlandse patiëntenfederatie is enthousiast over de Rotterdamse horkentest, zij het voorzichtig. ,,Wij juichen alles toe dat zorgt voor betere artsen, die zich realiseren dat ze met een mens te maken hebben in plaats van met een nummer'', aldus woordvoerder Thom Meens. ,,Maar ik vind het nogal ver gaan om een 18-jarige hierop te testen. Als je de horken er zo inderdaad uit filtert, doe je patiënten daar een plezier mee. Je snijdt jezelf in de vingers als ongemerkt een briljant medicus wordt weggeschreven.''

Of de voorspelling 'een hork als puber, een hork als arts' klopt, moet blijken. Afgelopen juni deden ruim 400 scholieren de integriteittest en in februari vult een nieuwe lichting de vragen in. Als blijkt dat degenen met een lage score zich in hun eerste studiejaar misdragen, telt de uitslag volgend jaar voor het eerst mee.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam