Volledig scherm
© anp

Erasmus Universiteit biedt ziekenhuis helpende hand

Er is een miljoenendeal in de maak tussen het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit waarmee de Rotterdamse instellingen enkele miljoenen per jaar willen besparen. De Erasmus Universiteit wil de onderwijs- en onderzoekspanden kopen voor zo'n 100 tot 150 miljoen euro.

Quote

Dit scheelt de medische faculteit waarschijn­lijk enkele miljoenen euro's op jaarbasis.

David Voetelink (bestuurder Erasmus MC)

Schatkistbankieren, waarbij de universiteit tegen een scherp rentetarief geld kan lenen bij het rijk, speelt in de deal een grote rol. Het academische ziekenhuis kan niet tegen zo'n gunstig tarief geld lenen.

Het Erasmus MC is nu nog eigenaar van de gebouwen van de medische faculteit in het Rotterdamse centrum. Het bekendste is de monumentale hoogbouw naast het ziekenhuis. De Erasmus Universiteit wil nu de onderwijs- en onderzoekspanden kopen voor zo'n 100 tot 150 miljoen euro. Het bedrag hangt af van welke panden wel en welke niet in de deal vallen.

Medische faculteit
De universiteit stelt dit te doen omdat het niet fair is het Erasmus MC volledig te belasten met alle kosten voor het onderkomen van de medische faculteit. Het Onderwijscentrum is onlangs volledig opgeknapt - waarvoor het witte studiegebouw de Rotterdam Architectuurprijs kreeg. De monumentale faculteitstoren uit de jaren '70 wacht een grote renovatie. ,,Het is hoog tijd dat we hier wat aan doen. We zijn nu al begonnen met het in kaart brengen van wat de wensen zijn voor onderzoek en onderwijs,'' zegt David Voetelink, bestuurder van het Erasmus MC.

Bijkomend voordeel van de miljoenentransactie is dat de universiteit goedkoop geld kan lenen bij het ministerie van Financiën en het ziekenhuis niet. ,,Dat scheelt de medische faculteit waarschijnlijk enkele miljoenen euro's op jaarbasis. Zo kan er meer geld naar onderzoek en onderwijs.''

Nieuwbouw
David Voetelink stelt dat deze deal losstaat van de problemen rond de nieuwbouw van het ziekenhuis. Hier dreigde een megatekort, omdat minister Schippers twijfelde over de 100 miljoen euro extra die haar voorganger had beloofd. Dit zou gezien kunnen worden als staatssteun. Voor dit probleem is een oplossing in de maak.

Ook bij de miljoenendeal spelen ministeries een rol. Op dit moment wordt overlegd met Financiën, Volksgezondheid en Onderwijs over de verkoopplannen. ,,Er is nog geen officiële aanvraag, dus ook nog geen beslissing,'' aldus een woordvoerder.

De twee Erasmussen stellen in januari een besluit te nemen over het plan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8884 stemmen