Volledig scherm
© Archief BN DeStem

Erasmus Universiteit en gemeente kibbelen over studentenkamers

De Erasmus Universiteit Rotterdam vreest een tekort aan kamers voor internationale studenten, omdat de gemeente haar afspraken over het aantal nieuw te bouwen kamers niet dreigt na te komen.

Rotterdam is in trek bij buitenlandse studenten: het aantal buitenlandse studenten is in zeven jaar meer dan verdubbeld. Maar de gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit willen allebei dat de stad nóg aantrekkelijker wordt voor deze groep. De groei – en daarmee de concurrentiepositie van Rotterdam - wordt echter bedreigd door een tekort aan woonruimte voor buitenlandse studenten, zo stelt de universiteit.

De gemeente en universiteit hebben daarom vorig jaar afgesproken dat ongeveer duizend nieuwe studentenwoningen worden bijgebouwd op campus Woudestein. Dat plan dreigt echter in het water te vallen, blijkt uit een brief de universiteit deze week stuurde aan de gemeente.

Bestemmingsplan

In de conceptversie van het nieuwe bestemmingsplan Kralingen zou namelijk ruim 23.000 vierkante meter te weinig woonruimte voor studenten zijn ingetekend. Dit zou worden veroorzaakt door het simpele feit dat de universiteit rekent in het aantal woonruimtes voor studenten en de gemeente in het aantal vierkante meters.

In een brief aan de gemeente schrijft Kristel Baele, de voorzitter van het college van bestuur, dat dit punt herhaaldelijk is aangekaart door haar universiteit. Maar ambtenaren zouden er geen oren naar hebben gehad.

Locatie

Verder zijn er strubbelingen over de plek waar de nieuwe studentenkamers moeten komen. De gemeente zou onderzoeken of ze kan bouwen op de tramlus aan de Burgemeester Oudlaan maar de universiteit denkt dat hier op korte termijn geen sprake van kan zijn. ,,Wanneer de gemeente vasthoudt aan de exploitatie op de tramlus, wordt de ruimte om de komende járen studenthuisvesting te realiseren op de campus feítelijk beperkt tot maximaal 800 eenheden”, zo schrijft Baele in haar brief.

De universiteit heeft zelf een andere locatie op het oog voor de nieuwe studentenhuizen, namelijk langs de Van Rijckevorselweg. Deze locatie heeft volgens Baele meer voordelen dan bouwen op de tramlus, waaronder een extra ingang van de campus, een autoluwe campus en meer draagvlak van omwonenden.

Ze schrijft in de brief dat als de gemeente tóch binnen 2 jaar kamers oplevert op de tramlus, ze blij is dat het afgesproken aantal behaald wordt, maar dat ze het zonde zou vinden van de voordelen van de andere locatie. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam