Erasmus Universiteit trakteert stad op straatcolleges en tientallen miljoenen

VIDEOBen je net lekker aan het shoppen, loop je recht de collegebanken in. Professoren van de Erasmus Universiteit verrasten winkelend publiek vandaag met lessen op straat. De wetenschappers vierden op deze manier de oprichting van een eigen fonds: 100 miljoen euro voor onderzoek naar Rotterdamse problemen.

Professor Liesbeth Enneking staat op de trappen van de koopgoot en roept: ,,Dames en heren, komt u gerust zitten voor het kortste college ooit! Het duurt maar een kwartiertje en u wordt er geheid slimmer van.”

Sommige mensen peinzen er niet over, zij snellen voorbij. Maar wie de tijd neemt om het schoolbord te lezen (‘Kun je nog wel onbezorgd shoppen?’) en geraakt wordt door die vraag, neemt plaats op een van de klapstoeltjes en hoort aan hoe wij kunnen voorkomen dat onze schoenen worden gemaakt door arbeiders die werken onder slechte omstandigheden.

Erasmus Trustfonds

De straatcolleges worden gehouden om de oprichting van het Erasmus Trustfonds te vieren. Dat moet in 2025 gevuld zijn met 100 miljoen euro, opgebracht door wetenschappers die de Erasmus Universiteit heeft opgeleid. Alle afgestudeerden worden opgeroepen om iets te doneren. Inmiddels zit er 26 miljoen euro in de pot, opgebracht door enkele tientallen ‘alumni’ die de universiteit en stad een warm hart toedragen. Zij legden elk een ton tot 5 miljoen euro in. Volgens bestuursvoorzitter Kristel Baele is een dergelijk groot beroep op de academische achterban uniek in Nederland.

Het Erasmus Trustfonds is bedoeld voor onderzoek naar de uitdagingen waar Rotterdam voor staat. ,,Dan heb ik het over bijvoorbeeld de gezondheidszorg, welvaart, wonen of vervuiling”, legt Baele uit. ,,Wij kunnen hier als universiteit een nuttige bijdrage aan leveren, maar dat zijn complexe onderzoeken die veel geld kosten. En onze financiering vanuit de overheid en fondsen loopt stelselmatig terug.”

Quote

Deze onderzoe­ken gaan de normale mens op straat aan

Kristel Baele

Volgens de bestuursvoorzitter kunnen dergelijke onderzoeken niet meer worden gedaan, zonder dit nieuwe, eigen fonds. ,,De slaagkans van een onderzoeksvoorstel van onze studenten en wetenschappers is tegenwoordig nog maar 5 procent. Dat is erg weinig en demotiverend. Het geld wordt schaarser en de competitie groter. Het voordeel van een eigen fonds is dat we zélf over de besteding van het geld gaan.”

Baele legt uit waarom dit fonds ook belangrijk is voor mensen die niks met het academische wereldje hebben: ,,Deze onderzoeken gaan de normale mens op straat aan. Het gaat over zijn huis, de logistiek in zijn stad, over wat hij betaalt aan zorgkosten. Hoe houden we de welvaart in Rotterdam op een goed niveau, voor iederéén? Dat betreft ons allemaal. En wij willen onze resultaten natuurlijk toepassen in de stad.” Inmiddels lopen de eerste zelfgefinancierde onderzoeken, naar gezondheidszorg. 

Volledig scherm
© RV
Volledig scherm
© RV
  1. Politie tasert Schiedammer (72) die zich bemoeit met burenruzie
    UPDATE

    Politie tasert Schiedam­mer (72) die zich bemoeit met burenruzie

    Een burenruzie aan de Delflandseweg in Schiedam heeft voor flink wat commotie gezorgd vanavond. Een 45-jarige man bewerkte een 44-jarige straatgenoot met een mes, waardoor die lichtgewond raakte. Toen de politie de messentrekker wilde arresteren, ging een 72-jarige buurtgenoot zich ermee bemoeien. Hij zou het werk van de agenten dusdanig hebben belemmerd dat zij zich zagen genoodzaakt pepperspray én een stroomstootwapen te gebruiken tegen de man.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam