Volledig scherm
De Islamitische Universiteit van Europa. © Archieffoto Frank de Roo

Ernstige zorgen om de Islamitische Universiteit van Europa

Het is nog steeds een puinhoop bij de Islamitische Universiteit van Europa. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Onderwijsinspectie. Minister Jet Bussemaker maakt zich nu ernstige zorgen over de onderwijsinstelling in Rotterdam en stelt haar onder verscherpt toezicht.

Topmannen die verdacht worden van belastingfraudewapens bij een van hen in huis, studenten die worden gelokt met een nep-accreditatie en het ten onrechte voeren van de naam ‘universiteit’: de Islamitische Universiteit van Europa heeft het dit jaar bont gemaakt. En nu blijken ook de leiding en de financiën niet in orde, concludeert de Onderwijsinspectie in een nieuw rapport.

De Onderwijsinspectie begon afgelopen winter een onderzoek nadat deze krant berichtte dat drie bestuursleden van de Islamitische Universiteit van Europa (IUE) waren opgepakt voor Belastingfraude. Gedurende een dik half jaar werden het bestuur en de – in beslag genomen - administratie doorgelicht.

Nu blijkt de financiële positie van de IUE ‘zeer onzeker’, omdat er weinig eigen vermogen is en niet duidelijk is waar de inkomsten blijven. Het laatste complete jaarverslag dateert uit 2014 en er ligt geen begroting voor dit jaar. Daardoor zou de IUE niet aan studenten kunnen garanderen dat zij onderwijs kunnen blijven volgen in de toekomst.

Daarnaast was het bestuur tot in elk geval afgelopen zomer niet in orde, waardoor onvoldoende toezicht was op de opleidingen. Verder heeft de Onderwijsinspectie er een probleem mee dat sommige leden van het stichtingsbestuur, het college van bestuur en de raad van toezicht familie van elkaar zijn. Formeel is dat toegestaan, maar de nauwe band heeft hen al eerder in de problemen gebracht en het weerhoudt hen ervan om elkaar goed te controleren. Ook bekleedt één van de fraude-verdachten nog steeds een topfunctie.

Nieuw bestuur

Quote

Indien het verscherpt toezicht daartoe aanleiding geeft, zal ik niet aarzelen om in te grijpen

Minister Jet Bussemaker

In de zomer zijn nieuwe bestuurders gestart maar zij moeten zich volgens de Onderwijsinspectie nog bewijzen. Tot die tijd is ‘de bestuurlijke en financiële continuïteit van de instelling zeer fragiel’, stelt de toezichthouder.

De Onderwijsinspectie heeft de IUE nu extra goed op de korrel. Zeker omdat onlangs – dus na het publiceren van het onderzoeksrapport – een nieuw ‘ernstig signaal’ is binnengekomen. Zo zou dit nieuwe onderwijsjaar niet goed zijn gestart.

Minister Jet Bussemaker schrijft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat ze alle ontwikkelingen nauwlettend volgt. ,,Indien het verscherpt toezicht daartoe aanleiding geeft, zal ik niet aarzelen om bij de IUE in te grijpen”, aldus Bussemaker. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (63%)
5866 stemmen