Vanaf 1 januari mag je eten en drinken in tram, bus en metro. Overlastgevend eten en drinken is verboden. RET-medewerkers moeten zelf bepalen wat ‘overlastgevend eten’ is.
Volledig scherm
PREMIUM
Vanaf 1 januari mag je eten en drinken in tram, bus en metro. Overlastgevend eten en drinken is verboden. RET-medewerkers moeten zelf bepalen wat ‘overlastgevend eten’ is. © ANP/Lex van Lieshout

Eten mag van RET, maar bewaar je ‘zakkie’, er komt geen afvalbak in de tram

Er komen geen prullenbakken in tram, bus en metro. Vervoerder RET rekent erop dat iedereen zijn etensresten of verpakkingsmateriaal netjes in de afvalbakken op de perrons gooit. Sinds 1 januari mag je eten en drinken in het Rotterdamse openbaar vervoer. Overlastgevend eten of drinken is echter verboden.

Quote

Onze medewer­kers moeten dat zelf goed inschatten. Net als met ander gedrag, zoals hard praten of muziek te luid afspelen

RET-woordvoerder Diana van Stijn

Vorige maand maakte de RET bekend de huisregels met ingang van 2020 te versoepelen. Tot die tijd gold een totaalverbod op eten en drinken in tram, bus en metro. Dat was iets te streng, constateerde de vervoerder deze zomer tijdens de hitte. Water drinken moet mogelijk zijn, net als het eten van iets simpels als fruit of brood. 

De bestuurders, conducteurs en servicemedewerkers zijn geïnstrueerd: ‘Overlastgevend eten en drinken zoals bijvoorbeeld onafgedekte, sterk geurende of kruimelige voedingswaren mogen niet’. De medewerkers hebben echter geen lijst gekregen met toegestane en verboden artikelen. Zo van: krentenbol wel, kapsalon niet. Is dat niet vragen om moeilijkheden? Wat de ene wagenbegeleider overlastgevend vindt, vindt de ander prima.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam