Volledig scherm
© Reuters

Europarlementariër wil dat Rotterdam kapt met doorvoer walvisvlees

Rotterdam en andere West-Europese havens moeten onmiddellijk stoppen met de doorvoer van walvisvlees. Daarmee faciliteren ze immers de walvisjacht in Noorwegen, aldus Partij voor de Dieren Europarlementariër Anja Hazekamp.

Volgens de enige PvdD’er in Brussel worden via havens als Hamburg, Le Havre en Rotterdam duizenden kilo’s walvisvlees van Noorwegen naar Japan verscheept. 

Eigenlijk is de walvisjacht wereldwijd al meer dan 30 jaar verboden, maar landen als Japan, Noorwegen en IJsland gaan er gewoon mee door. In Noorwegen is volgens Hazekamp de jacht momenteel in volle gang, het land wil dit jaar 999 dieren afschieten.

Zwangere walvissen

,,Europa kan de Noorse walvisjacht niet rechtstreeks verbieden, omdat Noorwegen geen lid is van de Europese Unie. Maar we kunnen wel laten zien dat we de walvisjacht niet accepteren en het Noorwegen zo moeilijk mogelijk maken. Bedreigde diersoorten moet je beschermen en niet afschieten met harpoenen”, aldus Hazekamp. Wat het volgens haar nog erger maakt is dat veel van de afgeschoten dieren zwanger zijn.

Het Europese Parlement houdt morgen op haar voorstel een debat over de Noorse walvisvangst en de doorvoer van het vlees via West-Europese havens. Volgens Hazekamp is de verkoop van walvisvlees in Europa verboden, maar wordt de doorvoer oogluikend toegestaan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
4572 stemmen