Volledig scherm
De Europort Business School. © Frank de Roo

Europort Business School is accreditatie definitief kwijt

UpdateDe Europort Business School (EPBS) mag definitief geen erkende hbo-diploma's meer verstrekken. Minister Jet Bussemaker (onderwijs) trok dit voorjaar voor het eerst in de geschiedenis de accreditatie van een school in en dat deed zij terecht, zo luidt het oordeel van de hoogste bestuursrechter. Alle bezwaren van de particuliere opleider zijn ongegrond verklaard.

De exclusieve onderwijsinstelling met vestigingen in Amsterdam en Rotterdam bood sinds 2012 de opleiding International Business and Management Studies aan. Al snel volgde een vernietigend rapport van de Onderwijsinspectie over misleiding van studenten. Zij mochten een verkorte opleiding volgen, zonder dat ze daarvoor de benodigde vooropleiding hadden. Volgens schooldirecteur Herman van Breda is de EPBS de dupe geworden van fraude door Chinese studenten.

Onder de maat
De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), die accreditaties uitdeelt aan het hoger onderwijs, deed ook onderzoek naar de school. Nog voordat uit dat rapport bleek dat het niveau onder de maat is, werd de schooldirectie veroordeeld voor het afluisteren van de vertrouwelijke gesprekken tussen NVAO-onderzoekers en studenten.

Nu de accreditatie is ingetrokken kan de EPBS geen buitenlandse studenten meer aantrekken. Volgens Van Breda betekent dit het einde van hun bestaan.

Europees Hof
,,Uiteraard zijn wij zeer teleurgesteld in de uitspraak van de Raad van State'', laat Van Breda weten in een reactie. Na jarenlang procederen overweegt de school een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. ,,Europort Business School zal zich onverminderd blijven inzetten om de nog zittende hbo-studenten goed onderwijs te blijven verzorgen, waarmee zij hun opleiding succesvol kunnen afronden.'' 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Rotterdam