Volledig scherm
PREMIUM
De hele wijk wordt betrokken bij de plannen voor het festival. © Fleur Beerthuis

Eurovisie Songfestival inspireert Afrikaanderwijk: nieuw jaarlijks festival laat diversiteit zien

Dat het Eurovisie Songfestival veel los kan maken, blijkt wel in de Rotterdamse Afrikaanderwijk. Daar hebben tal van bewoners en organisaties de handen ineen geslagen voor een nieuw festival: Afri Opens Up! Het festijn met muziek, dans en eten moet een jaarlijks terugkerend evenement worden.

Quote

Tijdens een festival van vijf dagen kan iedereen zijn of haar talent laten zien

Sabine Maertens, Afrikaanderwijk Coöperatie

,,Toen bleek dat het Eurovisie Songfestival naar Rotterdam zou komen, ontstond er iets in de Afrikaanderwijk”, vertelt Sabine Maertens namens de Afrikaanderwijk Coöperatie. ,,Er kwamen direct allemaal ideeën en die hebben we gebundeld. Tijdens een festival van vijf dagen kan iedereen zijn of haar talent laten zien en gebeuren er veel toffe dingen.”  

Geheel in het thema van het songfestival heet het festival Afri Opens Up! Bewoners en initiatiefnemers maakten een plan en dienden dat in bij Rotterdam Festivals. Deze organisatie beoordeelde positief en dus is het in de wijk van 12 tot 16 mei één groot feest. De plannen zijn groots: een podium waar allerlei optredens plaatsvinden, een culturele markt, een eetmarkt en er lagen zelfs plannen voor een betaalbare camping. Die laatste kan waarschijnlijk niet plaatsvinden, maar verder wordt enthousiast gereageerd op de talloze plannen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam