Volledig scherm
Spijkenisser Evert R. © Petra Urban

Evert R. 12 jaar cel in voor wraakbranden in Hellevoetsluis

Spijkenisser Evert R. (49) verdwijnt voor twaalf jaar achter de tralies. Hij stichtte een serie branden in Hellevoetsluis. De rechter acht het bewezen dat hij vorig jaar vier branden aanstak: twee bij Lino Lampers, één bij Margaret Lampers en één bij ex Patricia de Vries.

De Spijkenisser zou gehandeld hebben uit wraak. R. kon het niet verkroppen – zo bleek onder meer uit WhatsApp-berichten – dat De Vries omging met Lino, die hij geraakt zou willen hebben door ook bij zus Margaret brand te stichten.

Lino Lampers, bij wie twee keer brand werd gesticht, is blij met de uitspraak. ,,Twaalf jaar is een lange tijd. Misschien dat hij alsnog tot inkeer komt.'' 

Het OM eiste eerder deze maand 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Mocht de rechter tbs niet nodig achten, dan stelde zij een langere gevangenisstraf voor: 14 jaar.

Justitie kan hem niet verantwoordelijk houden voor de fatale brand in de Gruttostraat, waarbij het echtpaar Lampers overleed. De vuurzee vond eveneens in mei vorig jaar plaats: vier nachten vóór de brand bij Margaret.

Verwoestend

Het vuur was zo verwoestend dat justitie niet eens kan vaststellen of het huis wel is aangestoken, al zijn de vermoedens sterk. Bram en Lucia (beiden 84 jaar) rookten niet en ook van kortsluiting was geen sprake. De rechter rekent het R. zwaar aan dat hij vlak daarna brand stichtte bij een ‘familie diep in rouw’. ,,Het getuigt van ijzingwekkende gewetenloosheid.’’

Wel vond de politie een briefje met namen en adressen - ‘Lino’, ‘Pa Lino’ en ‘Zus Lino’ - in het huis van de Spijkenisser. De branden vonden plaats in de volgorde van opschrijven.

R. werd op 1 juni in het holst van de nacht – om 04.00 uur ’s nachts – opgepakt in de straat van De Vries. Hij was in zwart gestoken, dook en rende weg voor de daar patrouillerende agenten. In de buurt werden handschoenen met dna van de Spijkenisser gevonden. Hij ontkent in alle toonaarden.

Volledig scherm
Justitie kan hem niet verantwoordelijk houden voor de fatale brand in de Gruttostraat, waarbij het echtpaar Lampers overleed. Foto ANP/MediaTV © ANP

In samenwerking met indebuurt Rotterdam