Volledig scherm
Waar de relatie is verbroken, is het gaas doorgeknipt. © AD

Ex-geliefden slopen reling van Rotterdamse brug

De Rijnhavenbrug in Rotterdam heeft de naam een romantische 'liefdesbrug' te zijn, maar wie goed kijkt ziet ook liefdesverdriet. Tussen de honderden sloten, opgehangen ter bezegeling van de eeuwige liefde, is de reling op veel plekken kapot geknipt. De gemeente vermoedt dat dit het werk is van ex-geliefden die na de verbroken relatie niet meer herinnerd willen worden aan het liefdesslotje.

Het levert Rotterdam in elk geval aardig wat werk op. 'Als we de schade constateren, proberen we die zo snel mogelijk te herstellen. Al zien we liever dat koppeltjes het reservesleuteltje bewaren, voor het geval dat,' zegt een voorlichter.

Net als bruggen in veel andere Europese steden hangt de 'Hoerenloper' (zoals de brug in de volksmond wel wordt genoemd) vol met kleine en grotere sloten, opgehangen door verliefde stelletjes. De sleutel wordt in het water gegooid. Sommige sloten zijn zelfs gegraveerd met de namen van de geliefden.

Liefdesverdriet
Met name de Rijnhavenbrug blijkt gevoelig voor verbroken relaties. In tegenstelling tot andere liefdesbruggen - van Purmerend tot Parijs - is de reling gemaakt van dun staaldraad. Met een klein tangetje is het slot gemakkelijk te verwijderen.

Het is niet duidelijk hoe groot de financiële schade is. Ook zijn er geen plannen voor extra toezicht op de brug. 'Als gemeente gedogen we dat mensen sloten aan de brug hangen. We houden de technische staat van de brug in de gaten en die lijdt er vooralsnog niet onder,' aldus de voorlichter.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam