Volledig scherm
Bianca van Es © Politie Rotterdam

Ex wilde na moord Bianca van Es haar woning laten ontploffen

updateDe 29-jarige Stephan K. uit Barendrecht die vast zit op verdenking van de moord op zijn ex-vriendin Bianca van Es (29) wordt er door het Openbaar Ministerie (OM) van verdacht daarna haar flatwoning te hebben willen laten ontploffen. Daartoe draaide hij de gaskraan in de keuken open.

Vanmiddag diende bij de Rotterdamse rechtbank een zogenoemde pro forma-zitting tegen K. Daarin werden de rechtbank en de advocaat van de verdachte door de officier van justitie bijgepraat over het onderzoek.

Bianca van Es, moeder van een dochtertje uit een eerdere relatie, werd vrijdag 30 november onder verdachte omstandigheden levenloos in haar flatwoning aan de Luntershoek door haar ouders aangetroffen. Ze lag op haar buik op de grond. Al snel merkten de ouders dat in de keuken de gaskraan was opengedraaid. In het huis was ook Bianca’s dochtertje van 2 jaar. Het meisje, dat op bed lag, mankeerde niets.

Aanvankelijk werd gedacht aan suïcide, maar sectie op het stoffelijk overschot wees uit dat er sporen van geweld waren. De politie zette er een speciaal team op. Dat kwam al snel tot de slotsom dat Bianca enkele dagen voor haar dood haar relatie met vriend Stephan had beëindigd. Hij zou haar ook financieel hebben benadeeld en Bianca zou daar aangifte van hebben willen doen bij de politie. Vermoedelijk wilde de ex doen voorkomen alsof Bianca zichzelf van het leven beroofde. Ingewijden sluiten dat echter uit. ,,Bianca wilde juist een nieuwe fase in haar leven beginnen en postte leuke foto’s met haar kind’’, zegt een van hen.

Misdrijf

Bij nader onderzoek kwamen blauwe plekken op de hals en borstkas van Bianca aan het licht. Ook wezen sporen op mogelijke verwurging. Een doodsoorzaak kon echter niet vastgesteld worden. ,,Maar dat wil niet zeggen dat er geen sprake is van een misdrijf’’, zegt de officier van justitie.

De advocaat van Bianca’s ex gaf bij de rechtbank aan dat Stephan K. heeft verklaard dat Bianca nog in leven was toen hij haar woning verliet, de dag voordat Bianca dood werd gevonden. ,,Mijn cliënt zegt dat hij het niet heeft gedaan’’, zegt advocaat Wendy Geurts. ,,De politie zegt dat hij het wel heeft gedaan en een alibi heeft proberen te regelen.’’

Stephan K. beweegt zich overigens voort op krukken omdat zijn rechtervoet in het gips zit. ,,Hoe dat is gebeurd, staat helemaal los van deze zaak’’, zegt Geurts daar over. De advocaat heeft de rechtbank verzocht haar cliënt vrij te laten omdat er wat haar betreft geen bewijs tegen Stephan K. bestaat. 

De rechtbank wees dat verzoek af. ,,U blijft vastzitten’’, zei de rechter. Hij haalde daarna aan het vreemd te vinden dat Stephan K. op internet en zoekvraag had getikt over het oplossen van pindakaas in koffie. ,,Bent u allergisch voor pindakaas?’’ vroeg de rechter aan K. ,,Nee’’, was zijn antwoord. ,,Bianca was dat wel’’, reageerde de rechter.

De volgende zitting is op 3 mei.  

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam