Volledig scherm
Het Erasmus MC heeft toestemming gekregen voor een experimentele methode in de strijd tegen asbestkanker. © ANP

Experiment Erasmus MC met behandeling asbestkanker

Artsen van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een nieuwe stap gezet in de strijd tegen asbestkanker. Voor het eerst wordt een veelbelovende behandeling getest op een kleine groep patiënten.

Longarts-oncoloog Joachim Aerts van het universitair medisch centrum is opgetogen dat zijn kliniek toestemming krijgt voor toepassing van de experimentele methode. Er bestaat nog geen medicijn tegen asbestkanker. ,,Daarom houden alle specialisten die met deze ernstige ziekte te maken hebben ons onderzoek de komende tijd nauwlettend in de gaten,'' zegt Aerts.

Witte bloedcellen
Bijzonder aan de aanpak is dat witte bloedcellen van de patiënt zo worden getraind dat het lichaam de kankercellen aanvalt. In eerdere fases van het onderzoek waren daarvoor tumorcellen van de patiënt zelf nodig. Dat gebeurde via een riskante ingreep in de longen die maar bij één op de tien patiënten mogelijk was. Die kankercellen kunnen na jaren onderzoek nu in het laboratorium van Erasmus MC worden gekweekt. De cellen worden vervolgens zo geprogrammeerd dat het afweersysteem van de patiënt een wapen wordt tegen tumoren. De nieuwe methode, die veel minder belastend is dan een chemokuur, wordt de komende maanden toegepast bij negen patiënten met asbestkanker. Als de behandeling zo succesvol is als de specialisten verwachten, komen volgend jaar meer patiënten in aanmerking.

Onderzoek
Leon Widdershoven van de Asbestslachtoffer Vereniging Nederland reageert enthousiast. ,,We hebben een goed gevoel bij het onderzoek. Het rijk zou hier meer geld in moeten steken.'' In ons land krijgen jaarlijks vijf- tot zevenhonderd patiënten de diagnose asbestkanker. De meesten overlijden binnen 1 jaar.In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

De gemeente hoopt dat Rotterdammers een steentje bijdragen aan het Songfestival. Betaalt u mee?

  • Natuurlijk! De hele stad heeft er tenslotte plezier van. (22%)
  • Nee, geen denken aan! Laat de gemeente de volle mep maar betalen. (78%)
8910 stemmen