Explosie bij autobedrijf Rotterdam: brand na 17 uur volledig geblust

Update/VideoBij een brand in een garagebedrijf in Rotterdam-Ommoord aan de Vlambloem is een explosie geweest en zijn twee mensen gewond geraakt. Dat gebeurde gisterenochtend. De brandweer is vannacht tot 4.00 uur bezig geweest met nabluswerkzaamheden. 

Bij de brand zijn ook roetdeeltjes neergedwarreld. Openbare plekken zoals speeltuinen worden, indien nodig, in overleg met de gemeente door de brandweerlieden schoongemaakt.  

De brand ontstond gisterochtend rond 10.45 uur bij autobedrijf Sjoko. Het autobedrijf en twee naastgelegen panden zijn in as gelegd. Rond deze plekken zijn hekken neergezet. Hulpdiensten rukten op grote schaal uit. Meerdere blusvoertuigen en groot watertransport waren aanwezig. De brandweer schaalde op naar grote brand. 

Omstanders hoorden ook een explosie. Dat gebeurde toen de brandweer net ter plaatse was en de brand al woedde. De oorzaak van de explosie wordt maandag onderzocht door het team brandonderzoek van de Veiligheidsregio en de politie. 

Niet uitslaand

Woordvoerder van de Veiligheidsregio Jop Heinen legt uit dat brand bij aankomst van de brandweer nog niet uitslaand was. Er werd alleen rook geconstateerd. Verder is de oorzaak van de brand nog niet bekend. ,,Zodra het kan, wordt er een onderzoek gestart.’’

De brandweer is al ruim zes uur aan het blussen. Op het bedrijventerrein zitten veel garagebedrijven. Uit het in as gelegde garagebedrijf Sjoko kwam urenlang vette zwarte rook. ,,In dat bedrijf staan auto’s, zijn oliën opgeslagen en liggen vermoedelijk ook autobanden’’, aldus woordvoerder Heinen. ,,De inzet van de brandweer is momenteel vooral gericht om het overslaan van het vuur naar naastgelegen panden te voorkomen.’’ 

Een brandweerman, die door de explosie werd weggeblazen, raakte gewond. Hij liep lichte verwondingen op. De brandweer laat weten dat hij inmiddels weer inzetbaar is.

Foute boel

Quote

Als ik hem niet had tegengehou­den, had hij het niet kunnen navertel­len

Hakan Aslan

Hakan Aslan (48) eigenaar van Autobedrijf A&A kwam vanmorgen nog even naar zijn bedrijf om zijn werknemers een fijn Suikerfeest te wensen. ,,Ik kwam het terrein oprijden en zag ineens een hoop rook. Ik grapte nog: dat is een flinke barbecue. Maar toen ik ook het vuur zag, wist ik dat het goed fout was. Het autobedrijf van mijn overbuurman Mohammed, stond al snel in lichterlaaie.’’

Aslan rende direct naar zijn overbuurman, die duidelijk in paniek was. Mohammed probeerde zijn garage in te komen om een paar auto's die binnen stonden te redden en naar buiten te rijden. ,,Ik heb hem tegengehouden en teruggetrokken'', vertelt Aslan die ook zichtbaar aangeslagen is. ,,Dat was maar goed ook. Plotseling was er een grote explosie. Ik zag hoe een brandweerman vijf meter werd weggeblazen.'' Mohammad raakte gewond. ,,Het was heftig, zijn hele rechterarm lag open. Als ik hem niet had tegengehouden, had hij het waarschijnlijk niet na kunnen vertellen.'' 

Van het autobedrijf Sjoko is weinig meer over. Ook het daarnaast gelegen autobedrijf Stout is in de as gelegd en een exportbedrijf. De brand woedt nog steeds flink. De wegen rond het bedrijventerrein zijn afgezet.

Rookpluimen

De rookpluimen zijn enorm. Zwartgeblakerde deeltjes vliegen door de lucht. Bij Tuincentrum Slingerland aan de Ommoordseweg is het muisstil, de weg is afgesloten vanwege de brand, klandizie is er niet. Eigenaar Sven Slingerland (29) van het tuincentrum en Bernard van der Hoeven (26) die daarnaast met zijn fruithandel staat, voelden de grond onder hun voeten trillen door de explosie.

,,Eerst zagen we alleen vieze vette rook, toen die dreun erachteraan kwam’’, aldus Van der Hoeven. Slingeland: ,,Dit gaat niet goed zei ik tegen Bernard, we waren bang dat het bij de scouting was die hierachter zit. Klanten blijven weg, omdat de toegangsweg is afgesloten. Zonde, het is nu zaterdag de dag voor Vaderdag daardoor mis ik nu veel omzet. Maar ach, wat is geld uiteindelijk.’’ 

Ramen dicht

De dikke rookpluimen waren van ver goed te zien en de brand trok veel bekijks. Via een NL-Alert werden omwonenden geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. 

Het NL-Alert is echter niet naar alle gebieden uitgestuurd. Zo hebben bewoners van de nabijgelegen wijk Nesselande geen alert gekregen. Dit komt dat de wijk niet in het benedenwinds gebied was en daarom geen last had van de rookontwikkeling. 

Volledig scherm
Van het pand is weinig meer over. © FlashphotoNL
Volledig scherm
De brandweer is al uren aan het blussen. © AD
Volledig scherm
Brand in garagebedrijf. © AD
Volledig scherm
Brand in garagebedrijf. © AD
Volledig scherm
Foto © AD
Volledig scherm
De rookwolken zijn van ver te zien. © AD

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam